Tuhoisa tauti uhkasi Euroopan viinintuotantoa
Kun Euroopan viinipellot alkoivat 1860-luvulla yksi toisensa jälkeen lakastua, viljelijät joutuivat paniikkiin. Viiniköynnöksiä tappoi loinen, jota ei aluksi osattu pysäyttää. Lopulta torjuntakeino kuitenkin löytyi.

Epätoivoiset viininviljelijät yrittivät tuhota viinikirvan ruiskuttamalla maaperään myrkkyjä.
Kesällä 1863 Joseph Antoine Bortyn pienen viinitarhan viiniköynnökset Roquemauren kaupungissa Etelä-Ranskassa sairastuivat.
Kasvien lehdet kellastuivat ja muuttuivat sitten reunoiltaan verenpunaisiksi, kunnes köynnökset lopulta lakastuivat.
Seuraavana vuonna Bortyn viiniköynnökset olivat kuolleet. Sama tuntematon sairaus levisi viininviljelyksille kaikkialle Roquemauren ympäristöön Rhônejoen rannoille.
Muutamassa vuodessa vanhat viinipellot muuttuivat karuiksi lehdettömien ja rypälettömien oksien ryteiköksi.
Tauti levisi Espanjaan, Italian ja Balkanin maihin ja kaikkialle Euroopan viinin- viljelysalueille. Viinintuottajat olivat ymmällään. Osa viljelijöistä repi tuhoutuneet köynnökset irti maasta ja poltti ne.
Tuhannet viininviljelijät muuttivat perheineen muualle. Monet asettuivat Etelä-Amerikkaan aloittaakseen siellä alusta, sillä he pelkäsivät Euroopan perinteisen viinintuotannon saaneen lopullisen kuoliniskun.
Tuhon syy löytyi kuitenkin lopulta: kyseessä oli hyönteinen, viinikirva, joka tuhosi viiniköynnösten juuret.
Tuholainen sai tieteellisen nimen Phylloxera vastatrix. Se oli todennäköisesti kulkeutunut herra Bortyn viinitarhaan Pohjois-Amerikasta.
Vuonna 1861 Borty oli tuottanut viiniköynnöksen taimia newyorkilaiselta viinitilalta kokeillakseen niiden menestymistä Euroopassa. Borty istutti kasvit tietämättä, että niiden mukana oli tullut viinikirvoja.