Tee: Teen tarina
Britit ovat olleet hulluna teehen 1600-luvulta asti, mikä oli ajaa maan konkurssiin. Tilanne muuttui, kun brittivakooja soluttautui Kiinaan selvittämään teen tuotannon saloja. Sen jälkeen britit perustivat Himalajan juurelle valtavia teeplantaaseja.

2800 eaa.
Tarinan mukaan teelehtiä tippui Kiinan keisarin Shennongin keittämään kuumaan veteen. Vedestä kohosi miellyttävä tuoksu. Keisari oli keksinyt teen.
1657
Alankomaalainen kauppias toi teetä Lontooseen. Sitä mainostettiin potenssilääkkeenä, mikä teki siitä nopeasti suositun.
1717
Thomas Twining avasi ensimmäisen teehuoneensa Lontoossa. Teestä tuli nopeasti kahvia ja olutta suositumpi juoma Britteinsaarilla.
1773
Protestina emämaata vastaan amerikkalaiset uudisasukkaat heittivät 342 laatikkoa teetä mereen Bostonin satamassa. Tempauksesta alkoi Yhdysvaltojen muotoutuminen.
1777
Preussin kuningas Frederik II Suuri kielsi alamaisiaan juomasta teetä, jota hän kutsui "kiinalaiseksi lohikäärmeenmyrkyksi”. Todellisuudessa hän yritti suojella maan panimoita.
1830
Jaarli (englanniksi "earl") Charles Grey nousi Britannian pääministeriksi. Hän tarjosi usein vierailleen bergamotilla maustettua teetä, jonka hänen teekauppiaansa oli sekoittanut. Tee tunnetaan yhä Earl Grey -nimellä.
1841
Eräänä iltapäivänä Bedfordin herttuatar pyysi saada teensä kanssa voileipiä ja leivonnaisia. Ne tarjoiltiin viiden maissa, ja niin syntyi afternoon tea.
1848
Kasvitieteilijä Robert Fortune lähetettiin Kiinaan suorittamaan salaista tehtävää. Hänen oli selvitettävä teen valmistuksen salaisuudet, jotta britit pystyivät perustamaan omia plantaasejaan Intiaan. Tehtävä onnistui yli odotusten.
1888
Kauppias Thomas Lipton alkoi myydä teetä värikkäissä rasioissa. Hänestä kehittyi maailman suurin teekauppias.
1903
Teekauppias Thomas Sullivan pakkasi tuotenäytteensä pieniin silkkisiin pusseihin, mutta asiakkaat pudottivatkin koko pussin veteen. Pussitee syntyi siis vahingossa.
2012
Arabiemiraatit, Marokko ja Irlanti ovat teenjuonnin kärkimaat. Britannia on nykyisin sijalla 7 ja Suomi on sijalla 85. Täällä kulutetaan noin 220 grammaa teetä asukasta kohden vuodessa.
Lue koko tarina siitä, miten briteistä tuli ahkeria teenjuojia, joista kukin kulauttaa sitä kurkkuihinsa noin 900 kupillista joka vuosi. Se julkaistiin TK HISTORIA -lehden numerossa 3/2013.