Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Gastronomia

Tee: Teen tarina

Britit ovat olleet hulluna teehen 1600-luvulta asti, mikä oli ajaa maan konkurssiin. Tilanne muuttui, kun brittivakooja soluttautui Kiinaan selvittämään teen tuotannon saloja. Sen jälkeen britit perustivat Himalajan juurelle valtavia teeplantaaseja.

2800 eaa.

Tarinan mukaan teelehtiä tippui Kiinan keisarin Shennongin keittämään kuumaan veteen. Vedestä kohosi miellyttävä tuoksu. Keisari oli keksinyt teen.

1657

Alankomaalainen kauppias toi teetä Lontooseen. Sitä mainostettiin potenssilääkkeenä, mikä teki siitä nopeasti suositun.

1717

Thomas Twining avasi ensimmäisen teehuoneensa Lontoossa. Teestä tuli nopeasti kahvia ja olutta suositumpi juoma Britteinsaarilla.

1773

Protestina emämaata vastaan amerikkalaiset uudisasukkaat heittivät 342 laatikkoa teetä mereen Bostonin satamassa. Tempauksesta alkoi Yhdysvaltojen muotoutuminen.

1777

Preussin kuningas Frederik II Suuri kielsi alamaisiaan juomasta teetä, jota hän kutsui "kiinalaiseksi lohikäärmeenmyrkyksi”. Todellisuudessa hän yritti suojella maan panimoita.

1830

Jaarli (englanniksi "earl") Charles Grey nousi Britannian pääministeriksi. Hän tarjosi usein vierailleen bergamotilla maustettua teetä, jonka hänen teekauppiaansa oli sekoittanut. Tee tunnetaan yhä Earl Grey -nimellä.

1841

Eräänä iltapäivänä Bedfordin herttuatar pyysi saada teensä kanssa voileipiä ja leivonnaisia. Ne tarjoiltiin viiden maissa, ja niin syntyi afternoon tea.

1848

Kasvitieteilijä Robert Fortune lähetettiin Kiinaan suorittamaan salaista tehtävää. Hänen oli selvitettävä teen valmistuksen salaisuudet, jotta britit pystyivät perustamaan omia plantaasejaan Intiaan. Tehtävä onnistui yli odotusten.

1888

Kauppias Thomas Lipton alkoi myydä teetä värikkäissä rasioissa. Hänestä kehittyi maailman suurin teekauppias.

1903

Teekauppias Thomas Sullivan pakkasi tuotenäytteensä pieniin silkkisiin pusseihin, mutta asiakkaat pudottivatkin koko pussin veteen. Pussitee syntyi siis vahingossa.

2012

Arabiemiraatit, Marokko ja Irlanti ovat teenjuonnin kärkimaat. Britannia on nykyisin sijalla 7 ja Suomi on sijalla 85. Täällä kulutetaan noin 220 grammaa teetä asukasta kohden vuodessa.

Lue koko tarina siitä, miten briteistä tuli ahkeria teenjuojia, joista kukin kulauttaa sitä kurkkuihinsa noin 900 kupillista joka vuosi. Se julkaistiin TK HISTORIA -lehden numerossa 3/2013.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota