Shutterstock

Mitä Spam oikein on?

Keitetty sianlihasäilyke ei saanut heti suurta suosiota – mutta maailmanrauhan rikkouduttua se osoittautui hintaansa arvokkaammaksi.

Spam on tuotenimi sianlihasäilykkeelle, jonka kehitti sianlihatuotteita myyvä yhdysvaltalainen yritys Hormel vuonna 1937 hyödyntääkseen myös sianlavan, joka ei kelvannut kuluttajille sellaisenaan.

Niinpä liha keitettiin muun muassa kinkun, perunatärkkelyksen, suolan ja sokerin kanssa massaksi, jota alettiin markkinoida nopeana, valmiina ateriana.

Moni suhtautui epäillen lihaan, jota ei tarvinnut säilyttää jääkaapissa, mutta toisen maailmansodan puhjettua Yhdysvaltojen armeija hankki sitä joukoilleen sata miljoonaa purkkia.

Spam sisältää rasvaa noin 27 prosenttia.

© Shutterstock

Edullinen Spam päätyi myös apupaketteihin, joita Yhdysvallat lähetti sodan riepottelemaan Eurooppaan, ja näin se tuli tunnetuksi muuallakin maailmassa.

Sodan jälkeen Hormel yritti markkinoida Spamia isänmaallisena tuotteena, mutta runsasrasvaisen, niukasti ravintoaineita sisältävän tuotteen maine alkoi murentua ja siitä tehtiin pilaa populaarikulttuurissa.

1990-luvulla sähköpostissa tulevaa roska-postia alettiin kutsua nimellä spam.