Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rinkelin keksijä sai idean leivonnaiseen keskiajalla suositusta rukousasennosta.

Kulttuuri - Gastronomia

Mistä rinkeli on saanut muotonsa?

Miksi viipurinrinkelit ovat silmukan muotoisia?

Viipurinrinkelin muoto kuvastaa ­rinnan päälle ristittyjä käsivarsia, mikä oli keski­ajalla yleinen rukousasento. Tarina kertoo, että rinkelin kehitti 600-luvulla muuan ­italialainen munkki halutessaan palkita oppilaitaan leivonnaisilla, jotka muistuttivat käsivarsien asentoa rukoillessa. Munkki antoi leivonnai­selle nimeksi pretiolas eli ”pieni ­palkinto”.

Rinkeli levisi nopeasti ­muualle Eurooppaan, ja siitä tuli onnen, pitkän iän ja menestyksen symboli. ­Esimerkiksi Saksassa lapset ripustivat rinkeleitä uutena vuotena kaulansa ympärille.

Rinkelin maine vain kasvoi vuonna 1510 turkkilaisten yrittäessä kaivautua Wienin muurien alitse kaupunkia valloittamaan. Yöllä ahertaneet leipurit kuulivat turkkilaisten aiheuttaman metelin, ja ­hyökkäys estettiin. Palkkioksi ­leipurien ammattikunta sai oman sinetin, jota koristaa rinkelin kuva.

Lue myös:

Gastronomia

Hääleivästä kehittyi mahtava täytekakku

3 minuuttia
Gastronomia

Janoiset munkit saivat korkit poksahtelemaan

2 minuuttia
Gastronomia

Tuhoisa tauti uhkasi Euroopan viinintuotantoa

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota