Milloin tuli tavaksi syödä kolme ateriaa päivässä?

Illallisesta tuli päivän pääateria 1800-luvulla. Sitä ennen pääateria oli lounas, joka oli usein myös päivän ainoa ateria.

Illallisesta tuli päivän pääateria 1800-luvulla. Sitä ennen pääateria oli lounas, joka oli usein myös päivän ainoa ateria.

Shutterstock

Kolme päivittäistä ateriaa vakiintuivat tavaksi vasta teollistumisen aikakaudella noin 250 vuotta sitten.

Tehdastyöläiset söivät yleensä yhden aterian ennen työpäivän alkua, toisen työpäivän aikana ja kolmannen töiden jälkeen.

Siihen asti monet olivat syöneet harvemmin. Esimerkiksi antiikin Roomassa päivän pääateria syötiin keskipäivällä ja useammin syömistä pidettiin epäterveellisenä.

Roomalaiset oppineet pohtivat paljon ruuansulatusta ja uskoivat, että aamiainen hidasti sekä ruumiin että mielen toimintaa. Useammin kuin kerran syömistä paheksuttiin yleisesti.

Myös keskiajalla lounas oli päivän tärkein ja usein myös ainoa ateria. Taustalla oli ajatus siitä, että valoisa aika piti käyttää mahdollisimman hyödyllisesti esimerkiksi työntekoon tai rukoilemiseen syömisen sijaan.

Jos nälkä alkoi vaivata iltapäivällä, sitä saattoi tyynnytellä leivällä, juustolla tai piiraalla.

1600-luvulla etenkin aatelisto alkoi syödä aamiaista, ja sähkövalon keksimisen myötä pääateria siirtyi iltaan. Siihen asti nälkä pidettiin kurissa aamiaisella ja kevyellä lounaalla.