Brittiläinen tapa syödä öljyssä paistettua leivitettyä kalaa on todennäköisesti peräisin maahan 1500-luvulla saapuneilta Espanjan juutalaisilta, jotka toivat Andalusiasta mukanaan kalaruuan nimeltä pescado frito.
Ruokalaji yleistyi 1800-luvun puolivälissä, kun troolikalastus lisäsi kalan tarjontaa brittien pöydissä.
Vuonna 1848 avattiin ensimmäinen tavarajunareitti Grimsbyn satamakaupungista Pohjanmeren rannalta sisämaahan, ja niin tuoretta kalaa saatiin helposti tuotua suurkaupunkeihin.
Pohjanmerestä nostettiin valtavia saaliita, ja kalaa myytiin pikkurahalla työläisperheille.
Fish and chips piti mielialoja korkealla sodan aikana
Ensimmäinen tiedetty fish and chips -paikka, jossa myytiin kalaa frittitaikinassa sekä uutta ranskalaista herkkua, ranskanperunoita, avattiin Lontoossa vuonna 1860.
Ruoka oli edullista ja helppoa tarjoilla – usein se vain kääräistiin vanhaan sanomalehteen.
Fish and chips katsottiin niin tärkeäksi kansakunnalle ensimmäisen maailmansodan aikana, että Britannian hallitus turvasi kalastusalusten toiminnan saksalaisten sukellusveneiden uhasta huolimatta.