Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koska värikkäät cocktailit on kehitetty?

”Cocktaileja” on juotu jo 1800-luvun alussa. Sanan alkuperää ei enää tiedetä, mutta se on ehkä peräisin hevoskilpailujen maailmasta ja sillä on viitattu ”kakkoslaatuun”.

Shutterstock

Tieto maailman ensimmäisestä juomasekoituksesta on kadonnut historian hämäriin, mutta ensimmäiset kirjalliset maininnat ”cocktaileista” ovat peräisin 1800-luvun alusta.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen The Balance, and ­Columbian Repository -lehti ­vastasi vuonna 1806 lukijakirjeessä esitettyyn kysymykseen siitä, mitä cocktailit olivat:

”Cocktail on piristävä alkoholi­juoma, jossa on jotain väkevää alkoholijuomaa, sokeria, vettä ja jotain hapanta nestettä.”

1800-luvun kuluessa cocktailien suosio kasvoi, ja vuosisadan lopulla julkaistiin jo kirjoja, joissa oli erilaisten cocktailien reseptejä.

Värikkäiden juomasekoitusten todellinen läpi­murto tapahtui kuitenkin vasta Yhdysvaltojen kieltolain aikana vuosina 1920–1933, jolloin alkoholin valmistus ja myynti oli Yhdysvalloissa kiellettyä.

Sex on the Beach sisältää muun muassa votkaa ja mehuja.

© Shutterstock

Moni alkoi valmistaa omia juomiaan, mutta suurin osa kotipolttoisesta oli heikkolaatuista ja pahan makuista, joten monet ­alkoivat sekoittaa alkoholin joukkoon hedelmämehuja, hunajaa, kermaa ja muita makuaineita.

Makeat ­drinkit olivat ­erityisen suosittuja, sillä ne ­pystyi ­juomaan tarvittaessa nopeasti – se oli etu yleisissä salakapakoissa, ­joihin poliisi saattoi tehdä ratsian koska tahansa.

Sanan cocktail syntyhistoria on epäselvä. Erään selityksen mukaan se tulee hevoskilpailujen maailmasta, sillä muiden kuin täysveristen hevosten häntä katkaistiin, ja näitä ”kakkoslaadun” hevosia kutsuttiin nimityksellä cocktails (kukonhännät).

Niistä nimitys on ehkä levinnyt drinkkeihin, joissa alkoholia on lantrattu muilla juomilla.

Lue myös:

Gastronomia

Kalakastike oli roomalaisten yleismauste

11 minuuttia
Gastronomia

Säilyvää matkaevästä

1 minuuttia
Gastronomia

Näin pikaruoasta tuli osa arkipäiväämme

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota