Shutterstock

Koska värikkäät cocktailit on kehitetty?

”Cocktaileja” on juotu jo 1800-luvun alussa. Sanan alkuperää ei enää tiedetä, mutta se on ehkä peräisin hevoskilpailujen maailmasta ja sillä on viitattu ”kakkoslaatuun”.

Tieto maailman ensimmäisestä juomasekoituksesta on kadonnut historian hämäriin, mutta ensimmäiset kirjalliset maininnat ”cocktaileista” ovat peräisin 1800-luvun alusta.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen The Balance, and Columbian Repository -lehti vastasi vuonna 1806 lukijakirjeessä esitettyyn kysymykseen siitä, mitä cocktailit olivat:

”Cocktail on piristävä alkoholijuoma, jossa on jotain väkevää alkoholijuomaa, sokeria, vettä ja jotain hapanta nestettä.”

Kieltolaki kasvatti cocktailien suosiota

1800-luvun kuluessa cocktailien suosio kasvoi, ja vuosisadan lopulla julkaistiin jo kirjoja, joissa oli erilaisten cocktailien reseptejä.

Värikkäiden juomasekoitusten todellinen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta Yhdysvaltojen kieltolain aikana vuosina 1920–1933, jolloin alkoholin valmistus ja myynti oli Yhdysvalloissa kiellettyä.

Sex on the Beach sisältää muun muassa votkaa ja mehuja.

© Shutterstock

Moni alkoi valmistaa omia juomiaan, mutta suurin osa kotipolttoisesta oli heikkolaatuista ja pahan makuista, joten monet alkoivat sekoittaa alkoholin joukkoon hedelmämehuja, hunajaa, kermaa ja muita makuaineita.

Makeat drinkit olivat erityisen suosittuja, sillä ne pystyi juomaan tarvittaessa nopeasti – se oli etu yleisissä salakapakoissa, joihin poliisi saattoi tehdä ratsian koska tahansa.

Cocktailien nimi on peräisin hevosilta

Sanan cocktail syntyhistoria on epäselvä. Erään selityksen mukaan se tulee hevoskilpailujen maailmasta, sillä muiden kuin täysveristen hevosten häntä katkaistiin, ja näitä ”kakkoslaadun” hevosia kutsuttiin nimityksellä cocktails (kukonhännät).

Niistä nimitys on ehkä levinnyt drinkkeihin, joissa alkoholia on lantrattu muilla juomilla.