Poika ostaa popcornia elokuvateatterissa

Koska popcorn tuli elokuviin?

Popcorn oli jo pitkään ollut suosittu naposteltava, mutta hienoimmat elokuvateatterit vastustivat sen tuloa saleihinsa – kunnes yleisö nousi kapinaan.

Popcorn oli jo pitkään ollut suosittu naposteltava, mutta hienoimmat elokuvateatterit vastustivat sen tuloa saleihinsa – kunnes yleisö nousi kapinaan.

Peter Stackpole / Getty Images

Popcorn oli Yhdysvalloissa suosittua naposteltavaa esimerkiksi sirkuksessa ja markkinoilla jo 1800-luvun puolivälissä, mutta kun ensimmäisiä elokuvateattereita avattiin 1900-luvun alussa, popcornin syöminen oli niissä kiellettyä.

Mykkäfilmien katsojien oli osattava lukea välitekstejä, ja siksi ensimmäisten elokuvateatterien kohdeyleisöä olivat etupäässä keski- ja yläluokka.

Salit myös sisustettiin sen mukaisesti, eikä niiden hienoille matoille sopinut pudotella popcorneja.

Yleisö vaati popcornia

Kun äänielokuvan aikakausi alkoi vuonna 1927, elokuvissa kävijöiden määrä nousi.

Uusilla katsojilla ei ollut varaa ostaa elokuvateattereiden kalliita drinkkejä, joten he ostivat kadulta mukaansa halpaa popcornia.

Elokuvateatterit halusivat pääsylipun lisäksi myydä itse oheistuotteita, joten monin paikoin popcornien tuominen elokuvasaliin kiellettiin ja ne oli jätettävä naulakkoon päällysvaatteiden kanssa.

Popcornista tuli suosittua leffanaposteltavaa 1930-luvulla.

© Getty Images

1930-luvun laman keskellä elokuvateattereiden oli pakko taipua kuluttajien tahtoon voidakseen ylipäätään jatkaa toimintaansa.

Eräs ketju Dallasissa alkoi myydä popcornia 80 elokuvateatterissa mutta ei viidessä hienoimmassaan – kahden vuoden kuluttua nämä viisi olivat konkurssikypsiä.