Denver Post/Imageselect & Shutterstock
Filippo Tommaso Marinetti inhosi pastaa.

Italialainen runoilija julisti sodan pastalle

Hylätkää epämiehekäs pasta, jyrisi italialainen runoilija Filippo Tommaso Marinetti 1930-luvulla. Diktaattori Mussolini oli samaa mieltä, sillä Italiassa ei ollut sitä tarpeeksi.

Taiteellisen avantgardistisen liikkeen futurismin kannattajien mukaan terveet ihmiset halveksivat pastaa.

Liikkeen perustaja, italialainen runoilija Filippo Tommaso Marinetti, kirjoitti vuonna 1930 manifestin, jossa rakastettu italialainen ruoka sai huutia. Pasta oli Marinettin mukaan italialaisten "absurdi gastronominen uskonto".

"Vaikka makaronivalmisteet olisivat kuinka herkullisia, ne ovat passivoivaa ruokaa. Pasta tekee ihmisistä laiskoja ja huijaa heitä uskomaan, että se on ravitsevaa", runoilija arvioi.

Marinetti selitti, että pasta tiesi pulmia myös kauniimmalle sukupuolelle:

"Turvonnut paksu vatsa ei kohenna naisen fyysistä vetovoimaa".

Liha sai energiaa sähköstä

Futurismi sai alkunsa vuonna 1909, ja sen kannattajat halusivat erityisesti ylistää nuoruutta, teknologiaa, sotaa ja miehisyyttä. Futuristitaiteilijoiden maalauksissa ja veistoksissa korostettiinkin usein vauhtia ja koneita.

Futuristit vihasivat pastaa, mutta pitivät isoja, verisiä pihvejä miehekkäänä ruokana. Kypsennyksen aikana oli tärkeää saada lihaan energisyyttä. Sähkö vapautti lihan luontaisen energian, Marinetti väitti.

Filippo Tommaso Marinettin illanistujaiset ilman pastaa

Italialaisen runoilijan ja provokaattorin Filippo Tommaso Marinettin mukaan pasta teki miehistä lihavia ja impotentteja. Vuonna 1932 hän palkkasi kokit valmistamaan suuria illalliskutsuja varten pelkästään ruokia, joissa ei käytetty lainkaan pastaa.

© Wikimedia Commons & Denver Post/Imageselect

Pihvit oli tarkoitus syödä ilman ruokailuvälineitä, sillä Marinettin mukaan paljain käsin syöminen yllytti ihmisen metsästysvaistoa.

Italian diktaattori Benito Mussolini kannatti ajatusta pastan hylkäämisestä - ei niinkään väestön laiskuuden torjumiseksi vaan siksi, että Italian rapistuneella maataloudella oli vaikeuksia tuottaa riittävästi vehnää pastan tuotantoon.

Diktaattori yritti koko 1930-luvun kestäneillä mainoskampanjoilla saada italialaiset syömään riisiä eikä pastaa.

Mussolini onnistui tekemään risotosta suosittua Italiassa, mutta fasistinen diktaattori ja futuristit eivät koskaan päässeet eroon pastasta. Nykyään pasta on suosittua paitsi Italiassa myös monissa muissa maailmankolkissa.