Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hääleivästä kehittyi mahtava täytekakku

Kun Britannian kruununprinsessa Elizabethin häissä vuonna 1947 tarjottiin hääkakkua, siihen kulminoitui tuhannen vuoden kehitys.

Getty Images

Jo antiikin aikana hääjuhlissa oli tarjolla leivonnaisia, mutta satojen vuosien ajan vieraat joutuivat tyytymään kuiviin pikkuleipiin, lampaankivespiiraisiin ja kuivakakkuihin, kunnes täytekakut yleistyivät 1800-luvulla.

Kuninkaalliset häät toivat taidokkaat hääkakut muotiin.

Roomassa murrettiin leipää

Antiikin Roomassa hääjuhlien kohokohta oli se, kun vieraat mursivat mustaceum-nimistä leivonnaista morsiamen pään päällä. Sitten morsian ja sulhanen söivät osan leivän muruista. Perinteen tarkoitus oli tuoda onnea avioliittoon.

Keskiajan Englannissa kasattiin vehnäsämpylöitä niin suureksi keoksi, että morsiuspari saattoi juuri ja juuri suudella toisiaan sen yli kaatamatta sitä. Kakkua ei tarjottu, vaan The Accomplisht Cook (Taidokas kokki) -keittokirjan vuoden 1685 painoksen mukaan britit nauttivat häissä yleensä lihapiirakkaa.

Kirjassa kuvailtu niin sanottu morsiuspiiras sisälsi ostereita, mausteyrttejä ja lampaankiveksiä taikinan sisään leivottuna. 1600-luvun lopulla yleistyi kuitenkin tapa tarjota häissä suurta koristeltua kakkua, yleensä hedelmiä sisältävää kuivakakkua. Joissakin osissa Englantia tarjolla oli myös tiivistä ja tummaa sulhaskakkua.

Hääkakku-nimitystä käytettiin ensimmäisen kerran 1800-luvun alussa, ja samalla vuosisadalla täytekakusta tuli Euroopassa suosituin hääjuhlien jälkiruoka.

Lontooseen tuotiin häitä varten laatikoittain manteleita ja säkeittäin sokeria.

© Popperfoto/Getty Images

Alamaiset keräsivät kakun valmistusaineita

Kun Britannian kruununprinsessa Elizabethin häät lähestyivät pian toisen maailmansodan jälkeen, monia hääkakkuun tarvittavia aineksia oli edelleen vaikea saada säännöstelyn vuoksi.

Niinpä niitä lahjoitettiin eri puolilta brittiläistä imperiumia, jotta prinsessa saisi arvolleen sopivan kakun.

Trinidadista tuotiin ruskeaa sokeria, Etelä-Afrikasta rommia, ja australialainen partiotyttöjärjestö lähetti Lontooseen säkeittäin sokeria. Kiitokseksi järjestö sai häiden jälkeen kokonaisen kerroksen prinsessan hääkakusta.

Tutustu mahtavaan hääkakkuun kuvista:

Täytekakku

Kakkukoriste saattoi aluksi esittää mitä vain kukista kreikkalaisiin jumaliin. Vasta 1920-luvulla Yhdysvalloissa yleistyivät hääparia kuvaavat koristeet, ja muoti levisi vähitellen muuallekin maailmaan.

William Sumits/Getty Images
Täytekakku kerrokset

Kruununprinsessa Elizabethin häissä syötiin 2000 annosta hääkakkua. Morsiuspari onnistui kuitenkin brittiläisen perinteen mukaisesti piilottamaan yhden kerroksen kakusta ensimmäisen lapsensa, Charlesin, ristiäisiin.

William Sumits/Getty Images
Täytekakku kerrokset

227 kg - niin paljon painoi prinsessa Elizabethin ja prinssi Philipin hääkakku. Se oli 274 senttiä korkea, ja sen valmistukseen oli käytetty mm. 660 munaa, 14 litraa rommia ja 80 kiloa appelsiineja.

William Sumits/Getty Images

Vanha perinne elvytettiin

Kun Britannian prinssi Harry avioitui yhdysvaltalaisen Meghan Marklen kanssa, vanha brittiläinen perinne herätettiin henkiin.

Keskiajalla häiden pääruokana tarjottuun lihapiirakkaan piilotettiin sormus, ja uskomuksen mukaan sormuksen sisältävän palan saanut häävieras menisi naimisiin vuoden sisällä.

Kalifornialaisessa ostoskeskuksessa piilotettiin sormus suureen hääkakkuun ja asiakkaat saivat yrittää etsiä sormuksen kakusta käsin.

© Jason Laveris/Getty Images

Lue myös:

Gastronomia

Janoiset munkit saivat korkit poksahtelemaan

2 minuuttia
Gastronomia

Väkijuomat: Viinan historia

6 minuuttia
Gastronomia

Tuhoisa tauti uhkasi Euroopan viinintuotantoa

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota