Jo antiikin aikana hääjuhlissa oli tarjolla leivonnaisia, mutta satojen vuosien ajan vieraat joutuivat tyytymään kuiviin pikkuleipiin, lampaankivespiiraisiin ja kuivakakkuihin, kunnes täytekakut yleistyivät 1800-luvulla.
Kuninkaalliset häät toivat taidokkaat hääkakut muotiin.
Roomassa murrettiin leipää
Antiikin Roomassa hääjuhlien kohokohta oli se, kun vieraat mursivat mustaceum-nimistä leivonnaista morsiamen pään päällä. Sitten morsian ja sulhanen söivät osan leivän muruista. Perinteen tarkoitus oli tuoda onnea avioliittoon.
Keskiajan Englannissa kasattiin vehnäsämpylöitä niin suureksi keoksi, että morsiuspari saattoi juuri ja juuri suudella toisiaan sen yli kaatamatta sitä. Kakkua ei tarjottu, vaan The Accomplisht Cook (Taidokas kokki) -keittokirjan vuoden 1685 painoksen mukaan britit nauttivat häissä yleensä lihapiirakkaa.
Kirjassa kuvailtu niin sanottu morsiuspiiras sisälsi ostereita, mausteyrttejä ja lampaankiveksiä taikinan sisään leivottuna. 1600-luvun lopulla yleistyi kuitenkin tapa tarjota häissä suurta koristeltua kakkua, yleensä hedelmiä sisältävää kuivakakkua. Joissakin osissa Englantia tarjolla oli myös tiivistä ja tummaa sulhaskakkua.
Hääkakku-nimitystä käytettiin ensimmäisen kerran 1800-luvun alussa, ja samalla vuosisadalla täytekakusta tuli Euroopassa suosituin hääjuhlien jälkiruoka.

Lontooseen tuotiin häitä varten laatikoittain manteleita ja säkeittäin sokeria.
Alamaiset keräsivät kakun valmistusaineita
Kun Britannian kruununprinsessa Elizabethin häät lähestyivät pian toisen maailmansodan jälkeen, monia hääkakkuun tarvittavia aineksia oli edelleen vaikea saada säännöstelyn vuoksi.
Niinpä niitä lahjoitettiin eri puolilta brittiläistä imperiumia, jotta prinsessa saisi arvolleen sopivan kakun.
Trinidadista tuotiin ruskeaa sokeria, Etelä-Afrikasta rommia, ja australialainen partiotyttöjärjestö lähetti Lontooseen säkeittäin sokeria. Kiitokseksi järjestö sai häiden jälkeen kokonaisen kerroksen prinsessan hääkakusta.
Tutustu mahtavaan hääkakkuun kuvista:



Kakkukoriste saattoi aluksi esittää mitä vain kukista kreikkalaisiin jumaliin. Vasta 1920-luvulla Yhdysvalloissa yleistyivät hääparia kuvaavat koristeet, ja muoti levisi vähitellen muuallekin maailmaan.
Kruununprinsessa Elizabethin häissä syötiin 2000 annosta hääkakkua. Morsiuspari onnistui kuitenkin brittiläisen perinteen mukaisesti piilottamaan yhden kerroksen kakusta ensimmäisen lapsensa, Charlesin, ristiäisiin.
227 kg - niin paljon painoi prinsessa Elizabethin ja prinssi Philipin hääkakku. Se oli 274 senttiä korkea, ja sen valmistukseen oli käytetty mm. 660 munaa, 14 litraa rommia ja 80 kiloa appelsiineja.
Vanha perinne elvytettiin
Kun Britannian prinssi Harry avioitui yhdysvaltalaisen Meghan Marklen kanssa, vanha brittiläinen perinne herätettiin henkiin.
Keskiajalla häiden pääruokana tarjottuun lihapiirakkaan piilotettiin sormus, ja uskomuksen mukaan sormuksen sisältävän palan saanut häävieras menisi naimisiin vuoden sisällä.
Kalifornialaisessa ostoskeskuksessa piilotettiin sormus suureen hääkakkuun ja asiakkaat saivat yrittää etsiä sormuksen kakusta käsin.
