Myrkkyaineet paransivat makua
Missä: Rooma
Milloin: Antiikki
Roomalainen historioitsija Plinius vanhempi (23–79 jaa.) kirjoitti teoksessaan Naturalis historia: ”Viiniin lisätään kaikenlaisia myrkkyjä, jotta se maistuisi meille, ja silti vielä ihmettelemme, ettei se ole meille hyväksi.”
Pliniuksen tarkoittamia keinoja oli monia – valmistaja saattoi lisätä viinin joukkoon maata, kipsiä tai marmoripölyä parantaakseen sen koostumusta ja selkeyttääkseen sen makua.
Esimerkiksi hunajalla ja pihkalla yritettiin saada viiniin makeutta.
Jotkut roomalaiset pitivät lisäaineita mausteina, jotka vain paransivat viiniä.
Usein kyseessä oli kuitenkin silkka huijaus, esimerkiksi kun viiniä laimennettiin merivedellä suolan lisäämiseksi ja säliyvyyden parantamiseksi.
Sen seurauksena viini sekä maistui pahalta että aiheutti juojalleen vatsanpuruja.
Yleisin viinejä saastuttava aine oli kuitenkin lyijy, jota ei antiikin aikana tiedetty vaaralliseksi.
Plinius totesi lyijyn olevan turvallista ja suositteli sekoittamaan pienen määrän lyijyä jokaiseen viinitynnyriin parantamaan viinin säilyvyyttä.
Lisäksi roomalaisten mielestä lyijy antoi viinille oivallisen maun – sen tasapainoinen makeus paransi mitä tahansa keskinkertaista viiniä.
Nykyään tiedetään, että lyijy on myrkkyä, joka varastoituu elimistöön ja voi aiheuttaa esimerkiksi hedelmättömyyttä ja pahimmassa tapauksessa kuoleman.
Karkkeihin lisättiin arsenikkia
Missä: Britannia
Milloin: 1858
Kakkujen ja makeisten heikko laatu brittimarkkinoilla 1800-luvulla ei ollut mikään salaisuus.
Ainakin yksi tuoteryhmä saattoi kuitenkin olla suorastaan vaarallinen: värikkäät karamellit, jotka maistuivat eritoten lapsille.
Makeiset sisälsivät monesti huomattavasti väitettyä vähemmän sokeria, koska sokeri oli kallista, ja sen sijaan karkkeihin lisättiin erilaisia aineita, kuten kipsijauhetta tai jauhettua kalkkikiveä.
Elintarvikehuijauksia yritettiin suitsia lainsäädännöllä, mutta brittiparlamentti ei ollut kovin halukas hyväksymään lakeja, jotka rajoittivat elinkeinoelämän vapautta.
Vuonna 1858 niin sanotun ”Bradfordin karamellimyrkytyksen” jälkeen poliitikot eivät kuitenkaan voineet enää sulkea ongelmalta silmiään.
Kaikki alkoi, kun Bradfordin torilla makeisia myyvä William Hardaker hankki makeisia Joseph Nealilta.
Ajan tavan mukaan Neal oli korvannut osan sokerista makeisissa apteekista ostamallaan kipsijauheella, mutta hänelle olikin vahingossa annettu kipsijauheen sijaan pussillinen arsenikkia.
Makeiset sekä maistuivat pahalta että näyttivät omituisilta, mutta se ei estänyt Hardakeria myymästä niitä Bradfordin torilla, minkä seurauksena yli kaksisataa ihmistä sai arsenikkimyrkytyksen ja ainakin 20 kuoli.
Skandaali pakotti aloittamaan apteekkitoiminnan tarkemman sääntelyn ja johti elintarvikkeiden sallittuja lisäaineita koskevaan lainsäädäntöön.
Kemikaali tappoi lapsia Kiinassa
Missä: Kiina
Milloin: 2008
1800-luvulla suuret ruokaskandaalit koettiin Yhdysvalloissa ja Britanniassa, mutta nyky-aikana Kiina on noussut ruokahuijausten ykkösmaaksi.
Viime vuosikymmenien suuri muuttoliike kaupunkeihin ja sen aiheuttamat yhteiskunnalliset muutokset ovat luoneet elintarvikekeinottelulle oivalliset olosuhteet Kiinassa.
Maan kasvavien suurkaupunkien väestö tarvitsee paljon ruokaa, ja elintarvikkeiden valvonta on puutteellista.
Tästä on seurannut lukuisia skandaaleja. Muutama vuosi sitten paljastui esimerkiksi, että ravintoloille ja kuluttajille myytiin uutena kertaalleen käytettyä ruokaöljyä, joka oli kerätty viemäreistä.
Vuonna 2008 Kiinaa ja koko maailmaa kuohutti maitoskandaali, kun ilmeni, että kiinalaiset maidon, kuivamaidon ja maidonvastikkeiden tuottajat olivat sekoittaneet tuotteisiinsa typpipitoista melamiinia saadakseen niiden proteiinipitoisuuden näyttämään todellista korkeammalta.
Satojentuhansien lasten arvellaan nauttineen myrkyllisiä maitotuotteita, ja ainakin kuuden lapsen tiedetään varmasti kuolleen – todennäköisesti kuolleita on paljon enemmän.
Skandaali osoitti, että Kiinan hallitus ei pystynyt takaamaan maassa myytyjen elintarvikkeiden turvallisuutta.
Vuonna 2003 tehdyssä pistokokeessa ilmeni, että jopa viidesosa Kiinassa myydyistä elintarvikkeista ei täyttänyt virallisia terveysvaatimuksia.