5 suosittua elintarviketta, jotka syntyivät sattumalta
Pesemättömät kädet johtivat makeutusaineen jäljille, ja yöksi ulos jääneestä juomasta tuli mehujäätä.

Moni tuttu ja suosittu elintarvike on syntynyt sattumalta.
Sipsit syntyivät näpäytyksenä nirsolle asiakkaalle
Liian paksuja! Niin kommentoi eräs asiakas käsin lohkottuja ranskanperunoita Moon Lake Lodge -ravintolassa Saratoga Springissä New Yorkin osavaltiossa vuonna 1853.
Ranskanperunat olivat saapuneet Euroopasta Yhdysvaltoihin 1700-luvun lopulla, ja jossain vaiheessa ne olivat löytäneet tiensä myös Moon Lake Lodgen ruokalistalle.
Ravintolan kokki George Crum valmisti kärsivällisesti asiakkaalle uuden annoksen perunoita, mutta nekin olivat nirsoilijan mielestä liian paksuja.
Tällä kertaa Crum sai valittajasta tarpeekseen ja päätti antaa tälle opetuksen.
Jos asiakas halusi ohuita perunoita, niitä hän myös saisi!
Crum leikkasi perunasta läpikuultavan ohuita viipaleita, paistoi ne öljyssä, ripotteli niille reilusti suolaa ja lähetti tarjoilijan taas viemään annoksen hankalalle asiakkaalle.
Sipsien suosio yllätti
Crumin suureksi yllätykseksi asiakas ei suinkaan närkästynyt saatuaan ohuita, tönkkösuolattuja perunalastuja vaan söi ne hyvällä halulla.
Tieto uudesta herkullisesta perunalisukkeesta levisi nopeasti, ja pian kaikki halusivat Crumin ”Saratoga Chipseiksi” nimeämää rapeaa ja suolaista herkkua.
Ensi alkuun perunalastuja sai vain ravintoloista, mutta niiden suosio kasvoi pian niin suureksi, että niitä alettiin valmistaa ja pakata myös vähittäismyyntiin.
1900-luvun alussa perunalastujen kysyntä oli jo niin suurta, että niitä alettiin valmistaa teollisesti.