Olutta on valmistettu luultavasti siitä lähtien, kun muinaiset egyptiläiset ja mesopotamialaiset alkoivat viljellä maata yli kymmenentuhatta vuotta sitten.
Olutta valmistettiin alun perin käyttämällä hienoksi jauhettua leipää. Varhainen olut olikin sakeaa velliä, ja sitä juotiin pillillä, jotta astian pohjalle laskeutunut sakka ei päätyisi suuhun.
Maanviljelyn levitessä levisi myös oluen valmistus. Ensimmäiset viitteet oluesta Pohjolassa ovat peräisin Tanskan Egtvedistä löytyneestä nuoren tytön haudasta, joka on ajoitettu 1370-luvulle eaa. Haudassa oli muun muassa astia, jossa oli jäänteitä vehnäoluesta.
Olut maistui hyvin myöhemmin eläneille viikingeille, jotka joivat sitä jumaltensa kunniaksi. Viikingit rynnistivät taisteluunkin huutaen ”alu, alu, laukr” eli ”olutta, olutta ja sipulia”.
Huudolla viitattiin mahdollisesti oluen aiheuttamaan jumalallisena pidettyyn humalatilaan sekä sipulin parantaviin ominaisuuksiin.
Keskiajalla olutta joivat kaikenikäiset muun muassa siksi, että vesi oli likaista ja maistui pahalta. Sen ajan ihmiset eivät kuitenkaan olleet jatkuvassa humalassa, sillä silloinen arkiolut oli nykyistä paljon miedompaa. Olutta juotiin yleensä raskaan ruuan kyytipoikana, ja se yhdistettiin terveyteen ja hyvinvointiin.
1800-luvulla oluen valmistus teollistui ja valmistusmenetelmät vakiintuivat. Nykyään olutta myydään vuosittain noin 200 miljardin euron edestä.
Tutustu oluenvalmistuksen pitkään historiaan Mesopotamiasta viikinkeihin ja Louis Pasteuriin.