Imageselect & Bridgeman

Game of Thrones varastaa historiankirjoista

Menestyssarja Game of Thrones on saanut innoitusta Euroopan keskiajasta, ja monet sarjan suosituimmista hahmoista perustuvat ainakin osittain historiallisiin henkilöihin.

Robb Stark

Robb Stark johti joukkonsa lukuisiin voittoihin, ja hänet tuhosi päätös rikkoa avioliittolupaus. Hänen oli nimittäin määrä mennä naimisiin Freyn perheen tyttären kanssa sotilaallisen liittouman lujittamiseksi, mutta hän ottikin sen sijaan vaimokseen aatelisnaisen Westerosin ulkopuolelta.

Myös Englannin kuningas Edvard IV (1442–1483) rikkoi aviolittolupauksen. Hänen oli määrä ottaa vaimokseen prinsessa Anne, Ranskan Ludvig XI:n tytär, mutta sen sijaan hänet vihittiin salaa Elizabeth Woodvillen kanssa. Englantilaiset aateliset, jotka olivat laskeneet hyötyvänsä hyvistä suhteista Ranskan kuninkaaseen, raivostuivat uutisesta ja nousivat kapinaan.

Toisin kuin Robb Stark Edvard selvisi kuitenkin lupauksensa rikkomisesta melko helpolla ja sai pitää kruununsa kuolemaansa saakka.

Kuningas Joffrey

Kuningas Joffrey, Game of Thrones -sarjan ilkeä tyranni, on sekoitus Englannin kuningas Rikhard II:ta (1367–1400) ja Walesin prinssi Edward of Westminsteriä (1453–1471). Joffreyn tavoin Rikhard II nousi valtaistuimelle hyvin nuorena, jo 10-vuotiaana vuonna 1377.

Raakuudessaan Joffrey taas muistuttaa Edward of Westminsteriä, joka aikalaislähteiden mukaan oli erittäin väkivaltainen ja sairaalloisesti viehättynyt sodasta. Milanon lähettiläs kirjoitti Edwardista:

”Tämä poika, vaikka hän on vain 13 vuotta vanha, ei puhu muusta kuin sodankäynnistä ja päiden katkaisemisesta aivan kuin kaikki olisi hänen käsissään tai että hän olisi sodanjumala.”

Edwardin viehätys sotaan johti siihen, että hän kuoli jo 17-vuotiaana Tewkesburyn taistelussa vuonna 1471.

Game of Thrones on saanut vaikutteita Englannissa 1400-luvulla käydystä ruusujen sodasta, ja monille sen keskeisille henkilöhahmoille löytyy vastine tuon ajan Englannista.

© Polfoto, Imageselect, Getty Images & HBO Nordic

Petyr ”Pikkusormi” Baelish

Game of Thrones -sarjan kuninkaan neuvonantaja saavutti valta-aseman poikkeuksellisella manipulointikyvyllään ja laajalla vakoojaverkollaan. Kuvaus sopii myös englantilaiseen sotilasjohtajaan ja yksinvaltiaaseen Oliver Cromwelliin (1599–1658).

Cromwellin suku oli maalaisaatelia, mutta hän sai lopulta lordiprotektorin arvonimen, joka käytännössä tarkoitti sitä, että hänestä tuli yksinvaltias. Toinen Pikkusormea muistuttava hahmo on Warwickin jaarli Richard Neville (1428–1471). Varautensa ja hyvän poliittisen vainunsa ansiosta hän sai liikanimen ”Kuninkaantekijä”.

Daenerys Targaryen

Yksi Game of Thrones -sarjan suurista persoonallisuuksista on Daenerys Targaryen, joka muistuttaa monessa suhteessa Englannin kuningatarta Elisabet I:tä (1533–1603). Kumpikin on vallanhimoinen, naimaton ja sotilaallisesti ylivoimainen (toisella on lohikäärmeitä, toisella laivasto).

Siinä missä Daenerys oli aiemmin naimisissa, Elisabet tunnetaan Neitsytkuningattarena, sillä hän ei koskaan avioitunut. Kumpikin päätti jäädä yksin säilyttääkseen valtansa ja laajentaakseen sitä: Daenerys tavoitteli rautavaltaistuinta, ja Elisabet halusi laajentaa Englannin valtakuntaa.

Lisäksi molemmat naiset rankaisivat neuvonantajaa, joka petti heidän luottamuksensa: Daenerys karkotti Jorah Mormontin, kun hän sai selville tämän toimineen vakoojana, ja Elisabet teloitutti neuvonantajansa Essexin jaarli Robert Devereux'n, kun tämä yritti nostattaa kapinan häntä vastaan.

Daenerys Targaryen on yksi Game of Thrones -sarjan henkilöhahmoista, joille löytyy lähes suora vastine keskiajan Euroopasta.

Cersei Lannister

Game of Thrones -sarjan kuningatar Cerseillä on paljon yhteisiä piirteitä Margareeta Anjoulaisen (1429–1482) kanssa. Molemmat naiset naitettiin hyvin nuorena poliittisten liittoumien luomiseksi. Ranskalainen Margareeta avioitui vuonna 1445 Englannin kuningas Henrik VI:n kanssa Englannin ja Ranskan suhteiden vahvistamiseksi.

Molemmat naiset joutuivat ottamaan ohjat käsiinsä, kun heidän aviopuolisonsa eivät siihen kyenneet. Cersei hallitsi salaa, kun hänen miehensä keskittyi metsästämiseen ja muiden naisten kanssa pelehtimiseen.

Margareeta taas omi vallan itsellen pikkuhiljaa, kun Henrik VI menetti järkensä. Lisäksi kummankin juoruttiin olleen miehelleen uskoton ja kumpikin sai erittäin väkivaltaisen ja sadistisen pojan (Joffrey ja Edward of Westminster).

Jaime Lannister

Game of Thrones -sarjan 4. tuotantokaudella Jaime Lannister sai kultaisen tekokäden irti hakatun tilalle. Tapahtuma johtaa ajatukset heti Gottfried ”Götz” von Berlichingeniin (1480–1563) – saksalaiseen ritarin ja palkkasoturiin, joka tunnettiin Götz Rautakätenä.

Jaimen tavoin Götz syntyi aatelisperheeseen ja palveli ritarina. Vuonna 1504 tykinkuula murskasi hänen kätensä erään piirityksen aikana. Götz ei ollut helposti periksi antavaa tyyppiä, ja hän valmistutti itselleen käsiproteesin raudasta ja jatkoi uraansa sotilaana..

Tutustu sarjan historiallisiin taustoihin. George R. R. Martin ja brittihistorioitsijat keskustelevat sarjan taustoista ja esikuvista:

Video