Photo12/7e Art/Warner Bros Television
TV-sarja Frendit

Frendit symbolisoi 90-lukua

Frendit ei ole vain maailman suosituin komediasarja, sillä se on myös niin tarkka läpileikkaus 90-luvun muotiin ja popkulttuuriin, että se toimii täydellisenä aikakapselina. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä sarjan kuvaukseen 90-luvusta.

Amerikkalainen komediasarja Frendit pyöri televisioruuduissa vuosina 1994–2004, ja se oli kulttuuri-ilmiö suuressa osassa länsimaita. Vaikka sarja jatkui 2000-luvun alkuvuosiin, niin nykyään sitä pidetään 90-luvun helpon elämän ilmentymänä.

Kuusi ystävystä Joey, Phoebe, Ross, Chandler, Monica ja Rachel olivat hyvin erilaisia tyyppejä, mutta juuri ystävyys yhdisti heidät. Kun miljoonat etenkin nuoret tv-katsojat tutustuivat komediasarjaan, he löysivät yleensä kuudesta hahmosta ainakin yhden, johon he pystyivät samaistumaan.

Sarjan ensimmäinen kausi on lähes 30 vuotta vanha, mutta Frendit ei ole missään vaiheessa menettänyt suosiotaan. Sitä on nyt katsottu arviolta yli sata miljardia kertaa, vaikka se on niin selvästi aikansa tuote – tai ehkä juuri sen takia.

Perehdy nyt kolmeen syyhyn, jotka tekivät Frendeistä täydellisen 90-luvun tiivistelmän.

1. Ysärin muoti-ilmaukset

"How YOU doin'?" ja ”Me olimme tauolla!” Frendit oli täynnä 90-luvun kielenkäyttöä, ja sarja vaikutti vastavuoroisesti myös vuosikymmenen fraaseihin ja ilmaisuihin.

Todennäköisesti kestävin ja edelleen laajalti käytetty termi on ”kaverivyöhyke", joka kuvaa sitä epätoivottua tilaa, kun joku romanttisen kiinnostuksen kohde pitää sinua vain kaverina.

Termi esiintyi ensimmäisen kerran jo ensimäisen kauden seitsemännessä jaksossa Sähkökatko.

Katso, miten Joey kuvailee Rossin ajautumista ”kaverivyöhykkeelle".:

Video

2. Muoti

Napapaidoista ja minihameista miehiin, joilla on V-kaula-aukko ja värikkäitä paitoja. Frendien vaatteiden katselu tuntuu siltä, kuin kurkistaisi 90-luvun vaatekaappiin. Erityisesti kaikenlaisia farkkuja on yllin kyllin: cowboy-liiveistä revittyihin farkkuihin, jotka suorastaan kirkuvat olevansa 1990-luvulta.

Miehilläkin mutta erityisesti naisilla nähdään usein värikkäitä, ruudullisia vaatteita, jotka tulivat suosituiksi 90-luvun alun grunge-aallon myötä. Se oli vaihtoehtorockin tyylilaji, jossa tuotiin esiin kaikkea epätäydellistä, kulunutta ja vaihtoehtoista.

Värit ovat erityisen silmiinpistäviä Frendeissä, ja ne erottuivat jo omana aikanaan. Esimerkiksi Rossin sininen bleiseri kirkkaankeltaisen t-paidan päällä viidennellä kaudella oli niin ikoninen, että sitä käytettiin Saturday Night Live -sketsiohjelman Frendit-parodioissa.

Muistele sarjan parhaita 90-luvun vaatteita:

Video

3. Huumori

Aina sarkastinen Chandler Bing on luultavasti luontevin esimerkki sarjan 90-luvun huumorista.

90-luku oli sarkasmin ja ironian kulta-aikaa. Liioittelut, vähättelyt, ristiriitaisuudet ja absurdit lausahdukset, jotka usein lausuttiin kuivasti ja ilmeenkään värähtämättä olivat suosiossa esimerkiksi Seinfeldissä. Kuuluisa koomikko Jerry Seinfeld kehitti toisen 90-luvun Yhdysvaltojen suosituista komediasarjoista (1989–1998). Sarkasmia suositiin nuorison huumorina myös elokuvissa, kuten Wayne’s World (1992) ja Clueless (1995), mutta kukaan ei ollut siitä yhtä tunnettu kuin Frendien Chandler.

Näyttelijä Matthew Perry sai yleisön nauramaan kuiville kommenteilleen pelkällä äänensävyllään.

Sarkasmi ja ironia naurattavat edelleen, mutta kaikki Frendien huumori ei ole vanhentunut yhtä hyvin. Monicaa häpäistiin usein lihavuutensa takia, ja lähes jokaisen hahmon läskikommentit koettaisiin epäilemättä nykyään loukkaavina. 90-luvulla monet kuitenkin uskoivat, että tällaisia lausuntoja sai esittää "terveellisyyden" nimissä.

Katso joitakin Chandlerin parhaista sarkastisista kommenteista:

Video

Sarjan 90-luvun kuvausta on kritisoitu usein

Frendit ei kuitenkaan näytä 90-lukua sellaisena kuin se oli.

Kun sarja tuli televisioon, sitä kritisoitiin, koska se piirsi niin kiiltävän kuvan elämästä New Yorkissa. Lähes kaikki olivat nuoria ja valkoihoisia, ja heillä oli turvallinen verkosto ihmisiä ympärillään. Itse asiassa sarjassa on hyvin vähän mustia tai latinalaisamerikkalaisia hahmoja, ja ne kaikki ovat sivurooleissa.

Näin ollen sarja ei ole hyvä kuvaus monikulttuurisesta New Yorkista - mutta se on hyvä kuvaus siitä, että amerikkalaiset komediasarjat olivat 90-luvulla usein lähes täysin rodullistettuja. Niin sanotut "mustat komediasarjat", joissa lähes kaikissa rooleissa oli afrikkalaisamerikkalaisia näyttelijöitä, olivat myös hyvin suosittuja, kuten "Rap Guy in LA" (1990–96).

Sarjan luoja Marta Kauffman muutti kuitenkin vuonna 2022 kantaansa ja pyysi anteeksi sarjan moninaisuuden puutetta, jonka hän myönsi ”sivuuttaneensa".

Sarjaa on arvosteltu siitä, että se kuvaa kuuden ystävyksen liian helppoa elämää. Joey on näyttelijä, joka on usein työtön, ja Rachel on tarjoilija. Silti heillä on varaa asua jättimäisissä asunnoissa New Yorkin keskustassa – yhdessä maailman kalleimmista kaupungeista. Heillä on varsin harvoin minkäänlaisia rahaongelmia.

Kaiken kaikkiaan Frendit on kuitenkin melko uskottava aikakone, jos haluaa palata hetkeksi 90-luvulle – ja nauraa siinä sivussa.