Walt Disney -studiot ovat luoneet joitakin historian suosituimmista elokuvista.
Matkan varrella tekniikka on kehittynyt, ja lyijykynäpiirrokset on korvattu tietokoneanimaatiolla. Jotkut elokuvat ovat tuoneet valtavia menestystä, kun taas toiset ovat olleet pettymyksiä ja taloudellisia takaiskuja.
Tässä on yhdeksänosainen katsaus Disneyn historian täysosumiin ja epäonnistumisiin aina Höyrylaiva Villen Mikki Hiirestä vahvoihin naishahmoihin, jotka tarttuvat toimeen lumisessa Frozen-seikkailussa.
MIKKI HIIRI (HÖYRYLAIVA VILLE)

Walt Disney itse lainasi vuosina 1929-1946 äänensä Mikin hermostuneelle "he-he-he" -falsetille.
1928: Mikistä äänineen tuli jättimenestys
Ensimmäinen äänielokuva julkaistiin vuonna 1927, ja seuraavana vuonna Disney teki suuren läpimurtonsa Mikki Hiirellä. Hiiri oli hurmaava ja rakastettava mutta mykkä kahdessa ensimmäisessä elokuvassa, jotka eivät menestyneet. Disney lisäsi äänen kolmanteen Mikki Hiiri -elokuvaansa Höyrylaiva Ville, ja vasta siitä tuli hurja menestystarina.
VIDEO: Katso piirroselokuva Höyrylaiva Ville.
LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ

Lapsitähti Shirley Temple voitti Walt Disneylle tavallisen Oscarin ja seitsemän pientä - yhden jokaiselle kääpiölle.
1937: Disney sai Lumikista seitsemän pientä Oscaria
Lumikki ja seitsemän kääpiötä oli vallankumouksellinen elokuva. Se oli maailman ensimmäinen pitkä animaatioelokuva, ja lisäksi Disney uppoutui tarkasti sen värimaailmaan varmistaakseen erityisen onnistuneen ja satumaisen mutta silti luonnonmukaisen taustojen suunnittelun. Disney palkittiin kunnia-Oscarilla kaksi vuotta ensi-illan jälkeen "innovatiivisen" ja "uraauurtavan" teoksen luomisesta.
FANTASIA

Disney-studio teki Fantasia-elokuvalla lähes miljoona dollaria tappiota.
1940: Fantasia floppasi pahan kerran
Disney halusi luoda Fantasiasta vielä suuremman ja taiteellisemman elokuvan kuin Lumikista. Hän halusi visualisoida klassista musiikkia, ja kukat ja pilvet tanssivat [Beethovenin] (https://historianet.fi/kulttuuri/kulttuurihenkilot/beethoven-kuuroutunut-saveltajanero), Bachin ja Tšaikovskin sävelten tahtiin. Musiikki soi stereona ensimmäistä kertaa kaupallisessa elokuvassa. Elokuva floppasi, vaikka Mikki Hiiri esiintyi velhon oppipoikana. Yleisö halusi enemmän toimintaa ja äänesti jaloillaan.
DUMBO

Dumbo pääsi Euroopan elokuvateattereihin vasta vuonna 1945 toisen maailmansodan päättyessä.
1941: Dumbo laskeutui Eurooppaan myöhässä
Yksinkertainen ja halpa – ne olivat kriteerit Dumbon tekemiselle, koska Disney-studio oli saanut taloudellisen tyrmäyksen Fantasia-elokuvasta ja Euroopan markkinat olivat sulkeutuneet [toisen maailmansodan] puhjettua (https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/toinen-maailmansota-alkusysays-taisteluiden-kulku-ja-paatos). Niinpä tarina söpöstä isokorvaisesta norsusta oli vain 64 minuuttia pitkä, mutta se voitti sekä kriitikoiden että yleisön sydämet huumorillaan ja viehättävyydellään.
VIDEO: Katso Dumbon traileri
LIISA IHMEMAASSA

Disneyn Liisa Ihmemaassa -elokuva julkaistiin vuonna 1951, ja se tuotti 600 000 dollaria vähemmän kuin sen tekemiseen oli kulunut rahaa.
1951: Liisa Ihmemaassa -elokuvasta ei pitänyt kukaan
Lewis Carrollin kirjojen Liisa-hahmon seikkailujen muuntaminen animaatioelokuvaksi epäonnistui Disneyltä täysin. Brittiläinen lastenkirja ei ollut tuttu amerikkalaiselle yleisölle, eikä sen absurdi maailmankaikkeus juuri kiinnostanut. Samalla britit olivat raivoissaan siitä, että Walt Disney oli heidän mielestään pilannut brittiläisen klassikon.
101 DALMATIALAISTA

Elokuvan julmuri, Cruella de Vil, haaveilee tekevänsä söpöistä pienistä dalmatialaispennuista turkistakkeja.
1961: Uusi tekniikka herätti 101 dalmatialaista henkiin
Disney alkoi käyttää elokuvassa 101 dalmatialaista elokuvan uutta Xerox-tekniikkaa. Aikaisemmin mustetytöt (ink girls) olivat siirtäneet kaikki piirrokset tussilla selluloidilevyille, mutta nyt työtä voitiin nopeuttaa kopioimalla taiteilijan viivat suoraan läpinäkyville kalvoille. Koiraelokuva oli valtava menestys ja pelasti Disneyn, joka oli menettänyt Ruususen takia valtavia summia muutamaa vuotta aiemmin.
BASIL HIIRI - MESTARIETSIVÄ

Tietokoneet otettin kunnolla mukaan Disney-elokuvien tuotantoihin 1980-luvun puolivälistä alkaen.
1986: Basil Hiiri animoitiin tietokoneella
Basil Hiiri – Mestarietsivä oli ensimmäinen piirroselokuva, jossa Disney-studio käytti laajasti tietokoneanimaatiota. Tietokoneet huolehtivat osasta piirtotyöstä, ja niillä tehtiin esimerkiksi pitkä takaa-ajokohtaus Big Benin kellokoneiston sisällä. Siinä perspektiivi muuttuu jatkuvasti, ja tausta on koko ajan liikkeessä.
VIDEO: Big Benin takaa-ajokohtaus:
LEIJONAKUNINGAS

Leijonakuninkaassa käytettiin digitaalista surround-ääntä, ja se toi elokuvan äänimaailmaan aivan uutta syvyyttä.
1994: Leijonakuningas löysi yhteisen sävelen
Leijonakuninkaalla Disney varmisti, että 1970- ja 1980-lukujen laihat vuodet olivat ohi. Nuoren Simban noususta leijonien kuninkaaksi kertovassa elokuvassa oli paitsi loistava tarina myös Hans Zimmerin säveltämä upea soundtrack, jossa kuultiin Elton Johnin lauluja. Soundtrack on yhä animaatioelokuvan menestynein.
VIDEO: Leijonakuningas-elokuvan traileri
FROZEN – HUURTEINEN SEIKKAILU

Disney on myynyt Frozen-tuotteita yli sadan miljardin dollarin arvosta vuoden 2013 ensi-illan jälkeen.
2013: Frozen nosti vahvat naiset näkyviin
Disneyn naispäähenkilöt ovat viime aikoina vaihtuneet hätääntyneistä neitosista vahvoiksi ja aktiivisiksi naisiksi. Jättimenestys Frozen on tästä hyvä esimerkki. Elokuvassa päähenkilöt Anna ja Elsa ottavat kohtalonsa omiin käsiinsä. Frozen oli ansainnaltaan kaikkien aikojen suurin animaatioelokuvamenestys, kunnes jatko-osa Frozen 2 (2019) päihitti sen.