Ronald Grant Archive/Imageselect & Shutterstock
Walt Disney, Mikki Hiiri

Yhdeksän historiallisen tärkeää Disney-elokuvaa

Disney on kokenut jättimäisiä menestyksiä ja vaikeita kriisejä siitä lähtien, kun yhtiö perustettiin vuonna 1923. Tässä on katsaus viimeisen sadan vuoden suurimpiin onnistumisiin ja takaiskuihin Lumikista Dumboon ja Leijonakuninkaaseen.

Walt Disney -studiot ovat luoneet joitakin historian suosituimmista elokuvista.

Matkan varrella tekniikka on kehittynyt, ja lyijykynäpiirrokset on korvattu tietokoneanimaatiolla. Jotkut elokuvat ovat tuoneet valtavia menestystä, kun taas toiset ovat olleet pettymyksiä ja taloudellisia takaiskuja.

Tässä on yhdeksänosainen katsaus Disneyn historian täysosumiin ja epäonnistumisiin aina Höyrylaiva Villen Mikki Hiirestä vahvoihin naishahmoihin, jotka tarttuvat toimeen lumisessa Frozen-seikkailussa.

MIKKI HIIRI (HÖYRYLAIVA VILLE)

Mikki HIiri, Höyrylaiva Ville, Disney

Walt Disney itse lainasi vuosina 1929-1946 äänensä Mikin hermostuneelle "he-he-he" -falsetille.

© WALT DISNEY PICTURES/Ronald Grant Archive/Imageselect & Shutterstock

1928: Mikistä äänineen tuli jättimenestys

Ensimmäinen äänielokuva julkaistiin vuonna 1927, ja seuraavana vuonna Disney teki suuren läpimurtonsa Mikki Hiirellä. Hiiri oli hurmaava ja rakastettava mutta mykkä kahdessa ensimmäisessä elokuvassa, jotka eivät menestyneet. Disney lisäsi äänen kolmanteen Mikki Hiiri -elokuvaansa Höyrylaiva Ville, ja vasta siitä tuli hurja menestystarina.

VIDEO: Katso piirroselokuva Höyrylaiva Ville.

Video

LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ

Walt Disney, Oscar, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Shirley Temple

Lapsitähti Shirley Temple voitti Walt Disneylle tavallisen Oscarin ja seitsemän pientä - yhden jokaiselle kääpiölle.

© Wolf Tracer Archive, Photo 12/Imageselect & Allstar Picture Library Ltd/Imageselect

1937: Disney sai Lumikista seitsemän pientä Oscaria

Lumikki ja seitsemän kääpiötä oli vallankumouksellinen elokuva. Se oli maailman ensimmäinen pitkä animaatioelokuva, ja lisäksi Disney uppoutui tarkasti sen värimaailmaan varmistaakseen erityisen onnistuneen ja satumaisen mutta silti luonnonmukaisen taustojen suunnittelun. Disney palkittiin kunnia-Oscarilla kaksi vuotta ensi-illan jälkeen "innovatiivisen" ja "uraauurtavan" teoksen luomisesta.

FANTASIA

Fantasia, Disney

Disney-studio teki Fantasia-elokuvalla lähes miljoona dollaria tappiota.

© Retro AdArchives/Imageselect & Shutterstock

1940: Fantasia floppasi pahan kerran

Disney halusi luoda Fantasiasta vielä suuremman ja taiteellisemman elokuvan kuin Lumikista. Hän halusi visualisoida klassista musiikkia, ja kukat ja pilvet tanssivat [Beethovenin] (https://historianet.fi/kulttuuri/kulttuurihenkilot/beethoven-kuuroutunut-saveltajanero), Bachin ja Tšaikovskin sävelten tahtiin. Musiikki soi stereona ensimmäistä kertaa kaupallisessa elokuvassa. Elokuva floppasi, vaikka Mikki Hiiri esiintyi velhon oppipoikana. Yleisö halusi enemmän toimintaa ja äänesti jaloillaan.

DUMBO

Dumbo, Disney

Dumbo pääsi Euroopan elokuvateattereihin vasta vuonna 1945 toisen maailmansodan päättyessä.

© Retro AdArchives/Imageselect & Shutterstock

1941: Dumbo laskeutui Eurooppaan myöhässä

Yksinkertainen ja halpa – ne olivat kriteerit Dumbon tekemiselle, koska Disney-studio oli saanut taloudellisen tyrmäyksen Fantasia-elokuvasta ja Euroopan markkinat olivat sulkeutuneet [toisen maailmansodan] puhjettua (https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/toinen-maailmansota-alkusysays-taisteluiden-kulku-ja-paatos). Niinpä tarina söpöstä isokorvaisesta norsusta oli vain 64 minuuttia pitkä, mutta se voitti sekä kriitikoiden että yleisön sydämet huumorillaan ja viehättävyydellään.

VIDEO: Katso Dumbon traileri

Video

LIISA IHMEMAASSA

Liisa Ihmemaassa, Disney

Disneyn Liisa Ihmemaassa -elokuva julkaistiin vuonna 1951, ja se tuotti 600 000 dollaria vähemmän kuin sen tekemiseen oli kulunut rahaa.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect & Shutterstock

1951: Liisa Ihmemaassa -elokuvasta ei pitänyt kukaan

Lewis Carrollin kirjojen Liisa-hahmon seikkailujen muuntaminen animaatioelokuvaksi epäonnistui Disneyltä täysin. Brittiläinen lastenkirja ei ollut tuttu amerikkalaiselle yleisölle, eikä sen absurdi maailmankaikkeus juuri kiinnostanut. Samalla britit olivat raivoissaan siitä, että Walt Disney oli heidän mielestään pilannut brittiläisen klassikon.

101 DALMATIALAISTA

101 dalmatialaista, Disney

Elokuvan julmuri, Cruella de Vil, haaveilee tekevänsä söpöistä pienistä dalmatialaispennuista turkistakkeja.

© Album/Imageselect

1961: Uusi tekniikka herätti 101 dalmatialaista henkiin

Disney alkoi käyttää elokuvassa 101 dalmatialaista elokuvan uutta Xerox-tekniikkaa. Aikaisemmin mustetytöt (ink girls) olivat siirtäneet kaikki piirrokset tussilla selluloidilevyille, mutta nyt työtä voitiin nopeuttaa kopioimalla taiteilijan viivat suoraan läpinäkyville kalvoille. Koiraelokuva oli valtava menestys ja pelasti Disneyn, joka oli menettänyt Ruususen takia valtavia summia muutamaa vuotta aiemmin.

BASIL HIIRI - MESTARIETSIVÄ

Basil Hiiri - Mestarietsivä, Disney

Tietokoneet otettin kunnolla mukaan Disney-elokuvien tuotantoihin 1980-luvun puolivälistä alkaen.

© Disney Enterprises, Inc./WIkipedia & Shutterstock

1986: Basil Hiiri animoitiin tietokoneella

Basil Hiiri – Mestarietsivä oli ensimmäinen piirroselokuva, jossa Disney-studio käytti laajasti tietokoneanimaatiota. Tietokoneet huolehtivat osasta piirtotyöstä, ja niillä tehtiin esimerkiksi pitkä takaa-ajokohtaus Big Benin kellokoneiston sisällä. Siinä perspektiivi muuttuu jatkuvasti, ja tausta on koko ajan liikkeessä.

VIDEO: Big Benin takaa-ajokohtaus:

Video

LEIJONAKUNINGAS

Leijonakuningas, Disney

Leijonakuninkaassa käytettiin digitaalista surround-ääntä, ja se toi elokuvan äänimaailmaan aivan uutta syvyyttä.

© Maximum Film/Imageselect

1994: Leijonakuningas löysi yhteisen sävelen

Leijonakuninkaalla Disney varmisti, että 1970- ja 1980-lukujen laihat vuodet olivat ohi. Nuoren Simban noususta leijonien kuninkaaksi kertovassa elokuvassa oli paitsi loistava tarina myös Hans Zimmerin säveltämä upea soundtrack, jossa kuultiin Elton Johnin lauluja. Soundtrack on yhä animaatioelokuvan menestynein.

VIDEO: Leijonakuningas-elokuvan traileri

Video

FROZEN – HUURTEINEN SEIKKAILU

Frozen – huurteinen seikkailu, Disney

Disney on myynyt Frozen-tuotteita yli sadan miljardin dollarin arvosta vuoden 2013 ensi-illan jälkeen.

© AJ Pics/Imageselect

2013: Frozen nosti vahvat naiset näkyviin

Disneyn naispäähenkilöt ovat viime aikoina vaihtuneet hätääntyneistä neitosista vahvoiksi ja aktiivisiksi naisiksi. Jättimenestys Frozen on tästä hyvä esimerkki. Elokuvassa päähenkilöt Anna ja Elsa ottavat kohtalonsa omiin käsiinsä. Frozen oli ansainnaltaan kaikkien aikojen suurin animaatioelokuvamenestys, kunnes jatko-osa Frozen 2 (2019) päihitti sen.

VIDEO: Frozenin traileri

Video