Wikipedia
Aku Ankka natsina

Video: Aku Ankka natsien maassa

Walt Disneyn elokuva voitti vuonna 1943 parhaan lyhytanimaation Oscarin, mutta elokuva painui pian unohduksiin. Kyseessä oli natsismin vastainen propagandafilmi, eikä Disney halunnut päästää sitä kaupalliseen levitykseen.

Elokuvassa nimeltä ”Der Fuehrer’s Face” eli ”Führerin kasvot” Aku Ankka näkee unta, että hän joutuu töihin tehtaaseen natsi-Saksassa.

Elokuvan alkuperäinen nimi oli ”Donald Duck in Nutzi Land”, mutta se muutettiin elokuvan suureksi hitiksi nousseen ”Der Fuehrer’s Face” -laulun mukaan.

Pilkkaa Hitleriä

Elokuva vilisee natsiviittauksia, ja koska pääosassa on Aku Ankka, ei jää epäselväksi, että tarkoitus on tehdä pilkkaa Adolf Hitleristä huumorin keinoin.

Elokuvan patrioottinen päätös ei myöskään jätä mitään arvailujen varaan.

Filmi tehtiin alun perin natsismin vastaiseksi propagandaelokuvaksi, jolla oli tarkoitus edistää Yhdysvaltojen sotaoblikaatioiden myyntiä.

Sitä ei kuitenkaan juurikaan esitetty Oscar-voiton jälkeen, sillä Disney ei halunnut sitä yleiseen levitykseen.

Elokuva tuli jälleen kaikkien nähtäville vuonna 2004, kun se julkaistiin Walt Disneyn klassikoiden kokoelmassa. Sinä voit katsoa elokuvan täältä.

Video

Muutkin kuin Disney taisivat propagandafilmien teon.

Natsien noustua valtaan vuonna 1933 natsijohto alkoi rakentaa mahtavaa propagandakoneistoa. Saksalaisia alettiin pommittaa hallituksen sanomalla niin kaduilla, sanomalehdissä kuin elokuvateatterien pimeydessäkin.

Lue lisää täältä