Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aku Ankka natsina

Video: Aku Ankka natsien maassa

Walt Disneyn elokuva voitti vuonna 1943 parhaan lyhytanimaation Oscarin, mutta elokuva painui pian unohduksiin. Kyseessä oli natsismin vastainen propagandafilmi, eikä Disney halunnut päästää sitä kaupalliseen levitykseen.

Wikipedia

Elokuvassa nimeltä ”Der Fuehrer’s Face” eli ”Führerin kasvot” Aku Ankka näkee unta, että hän joutuu töihin tehtaaseen natsi-Saksassa.

Elokuvan alkuperäinen nimi oli ”Donald Duck in Nutzi Land”, mutta se muutettiin elokuvan suureksi hitiksi nousseen ”Der Fuehrer’s Face” -laulun mukaan.

Pilkkaa Hitleriä

Elokuva vilisee natsiviittauksia, ja koska pääosassa on Aku Ankka, ei jää epäselväksi, että tarkoitus on tehdä pilkkaa Adolf Hitleristä huumorin keinoin.

Elokuvan patrioottinen päätös ei myöskään jätä mitään arvailujen varaan.

Filmi tehtiin alun perin natsismin vastaiseksi propagandaelokuvaksi, jolla oli tarkoitus edistää Yhdysvaltojen sotaoblikaatioiden myyntiä.

Sitä ei kuitenkaan juurikaan esitetty Oscar-voiton jälkeen, sillä Disney ei halunnut sitä yleiseen levitykseen.

Elokuva tuli jälleen kaikkien nähtäville vuonna 2004, kun se julkaistiin Walt Disneyn klassikoiden kokoelmassa. Sinä voit katsoa elokuvan täältä.

Muutkin kuin Disney taisivat propagandafilmien teon.

Natsien noustua valtaan vuonna 1933 natsijohto alkoi rakentaa mahtavaa propagandakoneistoa. Saksalaisia alettiin pommittaa hallituksen sanomalla niin kaduilla, sanomalehdissä kuin elokuvateatterien pimeydessäkin.

Lue lisää täältä

Lue myös:

Keksinnöt

Aku Ankka ennätti ennen keksijää

5 minuuttia
Elokuvat

23. helmikuuta 1945: Ikoninen lipunnosto Iwo Jimalla

3 minuuttia
Elokuvat

Mistä Oscar sai nimensä?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota