Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tässä aarre, jota Netflixissä ei näytetä

Britteinsaarten historian suurin aarre löytyi Sutton Hoosta itäisestä Englannista. Löydöstä kertovassa elokuvassa aarretta ei näytetä – mutta me näytämme.

British Museum

Netflixin elokuva The Dig on saanut suuren suosion myös Suomessa.

Elokuvassa Edith Pretty -niminen leski palkkaa itseoppineen arkeologin Basil Brownin tutkimaan maillaan kohoavia mahdollisia hautakumpuja. Brown löytää yhdestä jäännökset laivasta, joka on haudattu kumpuun 600-luvulla.

🎬 Katso elokuvan The Dig traileri:

Elokuva perustuu tositapahtumiin Ipswichin kaupungin lähellä alkaen vuodesta 1939.

Basil Brown joutui keskeyttämään kaivaukset toisen maailmansodan sytyttyä. Sodan jälkeen hän kuitenkin jatkoi kaivauksia, ja maasta paljastui upeita löytöjä brittien anglosaksisesta menneisyydestä.

Me esittelemme haudan tärkeimmät löydöt – joita Netflixin elokuvassa ei näytetä.

Tällainen on Sutton Hoon aarre:

Kummun alta paljastui laiva

Edith Prettyn mailla kohosi useita maakumpuja, ja Basil Brownin mielestä etenkin yksi niistä vaikutti kiinnostavalta. Hän löysikin sen alta laivan jäännökset vuonna 1939.

British Museum

Sodan jälkeen löytyi kypärä

Sota keskeytti Sutton Hoon kaivaukset, mutta sodan jälkeen paikalta tehtiin uskomattomia löytöjä. Laivanjäännöksissä oli muun muassa hienosti koristeltu kypärä.

British Museum

Kypärä oli ehkä Itä-Anglian kuninkaan

Sutton Hoon kypärä on sittemmin kunnostettu täyteen loistoonsa. Se on ehkä kuulunut Itä-Anglian kuningaskuntaa 600-luvun alussa hallinneelle Raedwaldille.

British Museum

Kultasolki painaa lähes puoli kiloa

Laivahaudasta löydetty kultasolki painaa 400 grammaa. Sen germaaniset kuviot olivat tyypillisiä Pohjois-Saksassa ja Jyllannissa, josta anglosaksit olivat lähtöisin.

British Museum

Koristeltu sauva voi olla valtikka

Haudasta löytyi myös hienosti koristeltu sauva, jonka tarkkaa käyttötarkoitusta ei tiedetä. Se on ehkä ollut haudatun hallitsijan valtikka.

British Museum

Kultakolikoita frankkien valtakunnasta

Löytöihin kuuluu 37 kultarahaa ja kaksi pientä kultaharkkoa. Kolikot ovat peräisin frankkien alueilta, ja niiden kullan ja leimojen analyysin avulla aarre on ajoitettu vuosiin 610–635.

British Museum

Loistoa, aseita – ja hygieniaa

Haudassa oli myös muun muassa hienoja lasisia koriste-esineitä sekä miekka ja pronssivati – ilmeisesti vainajan peseytymistä varten.

British Museum

Lue myös:

Aku Ankka natsina
Elokuvat

Katso elokuva: Aku Ankka natsina

2 minuuttia
Elokuvat

Elisabet-elokuvassa otetaan vapauksia

2 minuuttia
Elokuvat

Kuninkaan puhe antaa hyvän kuvan 1930-luvun Lontoosta

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota