Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Von Stauffenberg kokosi joukon upseereita yhteiseen tavoitteeseen: Adolf Hitlerin murhaamiseen.

Kulttuuri - Elokuvat

Operaatio Valkyrie pitäytyy historiassa

Elokuva-arvostelu: Operaatio Valkyrie Vuonna 1944 joukko saksalaisupseereita päättää surmata Adolf Hitlerin ja pelastaa Saksan uhkaavalta tappiolta toisessa maailmansodassa.

Oliko von Stauffenberg juonen takana?

Hitlerin vastaisen murhasalaliiton taustalla oli useita korkea-arvoisia kenraaleja ja poliitikkoja, mutta eversti Claus von Stauffenberg oli salaliiton todellinen johtaja. Hän oli rohkea, tarmokas ja oppinut mies, joka sai korkeampiarvoisetkin upseerit vakuutettua Hitlerin salamurhan tarpeellisuudesta.

Elokuvasta jätettiin tarkoituksella pois joitakin von Stauffenbergin "sankarillisuutta" osoittavia tositapahtumia. Von Stauffenberg oli esimerkiksi kieltäytynyt morfiinista haavoituttuaan Pohjois-Afrikassa ja jouduttuaan leikkaukseen vuonna 1943, mutta ohjaajan mielestä katsojat olisivat pitäneet kohtausta keksittynä.

Claus von Stauffenberg

Pelastiko pöydänjalka Hitlerin?

Kaksi sattumaa pelasti Hitlerin hengen 20. heinäkuuta 1944. Lämpöaallon vuoksi kokous, johon sekä von Stauffenberg että Hitler osallistuivat, siirrettiin maanalaisesta bunkkerista ilmavampaan paikkaan, jossa räjähdys aiheutti pienemmän paineen. Lisäksi eversti Heinz Brandt, joka seisoi Hitlerin vieressä, tönäisi von Stauffenbergin pommilaukun leveän pöydänjalan taakse tämän lähdettyä kokoushuoneesta ennen pommin räjähtämistä. Pöydänjalka suojasi Hitleriä niin, että tämä selvisi räjähdyksestä vähin vammoin: häneltä puhkesivat tärykalvot ja hän sai jalkoihinsa lieviä palovammoja.

Von Stauffenbergin epäonneksi pöydänjalka pelasti Hitlerin ja tuhosi upseerin vallankaappaussuunnitelmat.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota