Nykyaika ajoi Charlie Chaplinin ohi

Helmikuun 5. päivänä 2016 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Charles Chaplinin legendaarinen kulkuri esiintyi viimeisen kerran valkokankaalla. Luomme katsauksen koomikon joutsenlauluun ja muihin hänen hauskimpiin esiintymisiinsä.

Nykyaika on viimeinen elokuva, jossa Charlie Chaplin näytteli kulkuria.

© Wikimedia

Chaplinin viimeinen mykkäelokuva

Helmikuun 5. päivänä 2016 tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta siitä, kun Charles Chaplinin kömpelö kulkurihahmo ilmestyi viimeisen kerran elokuvateatterien valkokankaalle knalleineen, kävelykeppeineen ja koomisine eleineen.

Kyseessä oli farssi nimeltään Nykyaika, jossa ikuisesti ulkopuoliseksi jäävä hahmo yritti löytää paikkansa uudessa teollistuneessa maailmassa.

Yhdessä elokuvan kuuluisimmista kohtauksista liukuhihnakone imaisee Charles Chaplinin, joka jauhautuu eteenpäin hammasrattaiden välissä kuin lihapala makkaratehtaassa.

Kohtaus kritisoi ankarasti sitä, miten teollistunut maailma kohteli työväenluokkaa laman koettelemassa Yhdysvalloissa. Samalla se symboloi haasteita, joita Charles Chaplin itse kohtasi vuonna 1936.

Charlie Chaplin oli Hollywoodin kultamuna

Brittiläissyntyinen koomikko oli maailman ensimmäinen kansainvälinen filmitähti, ja hänen alteregostaan valkokankaalla tekivät 1920-luvulla kuolemattoman elokuvat Chaplinin poika, Kultakuume ja Sirkus.

Mutta aivan kuten Kulkuri joutui Nykyajassa koneen nielaisemaksi, samalla tavalla taiteilija Charles Chaplin koki, että Hollywoodin uusi tekninen edistysaskel, puhe-elokuva, tukahdutti hänet.

Äänielokuvasta tuli 1930-luvulla nopeasti elokuvissa kävijöiden lempilapsi, ja yhtäkkiä mykkäelokuva tuntui aikansaeläneeltä ja toivottoman vanhanaikaiselta.

Äänielokuva on ”päiväperhonen”

”Äänielokuvat pilaavat maailman vanhimman taiteenlajin: pantomiimin. Ne tuhoavat hiljaisuuden kauneuden”, totesi Charles Chaplin, joka oli vuosien ajan sitä mieltä, että uudet ”talkies”-elokuvat olivat vain ”muoti-ilmiö” ja ”päiväperhonen”.

Kuten hyvin tiedetään, näin ei ollut, ja kun Nykyaika vuonna 1936 sai ensi-iltansa, 47-vuotias veteraani oli jo aikoja sitten joutunut myöntämään, että elokuvasta tuli Kulkurin joutsenlaulu.

Kone nielaisi Chaplinin

Elokuva: Nykyaika

Vuosi: 1936

Anekdootti: Chaplin sai idean elokuvaan ollessaan matkalla Intiassa, jossa maan johtaja Mahatma Ghandi oli huolissaan siitä, että koneet vievät ihmisten työt.

Video

Chaplin söi oman kenkänsä

Elokuva: Kultakuume

Vuosi: 1925

Anekdootti: Charlie Chaplin on kertonut, että Kultakuume on se elokuva, josta hän mieluiten haluaa itsensä muistettavan.

Video

Chaplin iski siististi nyrkillä

Elokuva: Chaplinin poika

Vuosi: 1921

Anekdootti: Jackie Coogan, joka esitti elokuvassa pikkupoikaa, näytteli vuosia myöhemmin erikoista Fester Addamsia tv-sarjassa The Addams Family (1964).

Video

Juopunut Chaplin söi spaghettia

Elokuva: Kaupungin valot

Vuosi: 1931

Anekdootti: Citizen Canen ohjaaja Orson Welles on maininnut Kaupungin valot lempielokuvakseen.

Video

Chaplin liittyi sirkukseen

Elokuva: Sirkus

Vuosi: 1928

Anekdootti: Elokuvan teossa koettelemukset seurasivat toisiaan, ja kuvausten aikana Chaplinin oma elokuvastudio paloi, minkä seurauksena Chaplin sai hermoromahduksen.

Video

Chaplin raivostutti Hitlerin

Nykyajan myötä Charles Chaplin hyvästeli rakastetuimman hahmonsa, mutta hänen uransa koomikkona oli kaikkea muuta kuin ohi.

Vuonna 1941 hän teki farssielokuvan Diktaattori, joka kohdisti purevan satiirinsa Adolf Hitlerin fasistiseen hallintoon natsi-Saksassa.

Saksan valtakunnankanslerin väitetään ihailleen koomikkoa suuresti, mutta Diktaattori sai hänen verensä kiehumaan siinä määrin, että hän kielsi elokuvan Saksassa.

Video