Mistä Oscar sai nimensä?

Moni on väittänyt keksineensä Oscar-patsaan nimen. Niinpä nimen alkuperästä ei vieläkään ole varmaa tietoa.

Moni on väittänyt keksineensä Oscar-patsaan nimen. Niinpä nimen alkuperästä ei vieläkään ole varmaa tietoa.

BDS2006/Wikipedia

Oscar-patsas sai nimensä virallisesti vuonna 1939, mutta nimen alkuperästä on olemassa monta versiota.

Yleisimmän teorian mukaan patsaan nimesi vuonna 1931 Margaret Herrick, joka toimi kirjastonhoitajana ja myöhemmin johtajana Oscareita jakavassa Academy of Motion Picture Arts and Sciences -organisaatiossa.

Herrickin väitetään todenneen, että patsas oli ensinäkemällä tuonut hänen mieleensä hänen Oscar-setänsä. Nimi levisi ensin Herrickin kollegoiden ja vähitellen koko organisaation käyttöön.

Nimen alkuperä on edelleen epäselvä

Herrickin ja Oscar-nimen välistä yhteyttä ei ole dokumentoitu, mutta se sen sijaan on varmaa, että nimen ensimmäinen kirjallinen maininta löytyy New York Daily News -lehden palkintoseremoniaa käsittelevästi uutisesta vuodelta 1934.

Toimittaja Sidney Skolsky kirjoitti tuolloin, että näyttelijä Katharine Hepburn ei ollut paikalla vastaanottamassa Oscariaan.

Vuonna 1975 Skolsky kirjoitti muistelmissaan, että hän keksi Oscar-nimen palkintogaalan jälkeisenä yönä kritisoidakseen Hollywoodin eliitin itseriittoisuutta ja omahyväisyyttä.

Hän halusi näpäyttää snobbailevaa elokuvaväkeä antamalla patsaalle maanläheisen ja lupsakan nimen.

Nimi Oscar muistui Skolskyn mukaan hänen mieleensä näytelmästä, jossa muut näyttelijät laskivat leikkiä Oscar-nimisen hahmon kustannuksella.

Jotkut ovat kuitenkin huomauttaneet, että Walt Disney kutsui patsasta Oscariksi vuoden 1934 palkintogaalassa eli jo muutamaa tuntia ennen kuin Skolsky väitti keksineensä nimen.

Nimi lienee siis ollut käytössä jo ennen vuotta 1934.