Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mistä Oscar sai nimensä?

Moni on väittänyt keksineensä Oscar-patsaan nimen. Niinpä nimen alkuperästä ei vieläkään ole varmaa tietoa.

BDS2006/Wikipedia

Oscar-patsas sai nimensä virallisesti vuonna 1939, mutta nimen alkuperästä on olemassa monta versiota.

Yleisimmän teorian mukaan patsaan nimesi vuonna 1931 Margaret Herrick, joka toimi kirjastonhoitajana ja myöhemmin johtajana Oscareita jakavassa Academy of Motion Picture Arts and Sciences -organisaatiossa.

Herrickin väitetään todenneen, että patsas oli ensinäkemällä tuonut hänen mieleensä hänen Oscar-setänsä. Nimi levisi ensin Herrickin kollegoiden ja vähitellen koko organisaation käyttöön.

Nimen alkuperä on edelleen epäselvä

Herrickin ja Oscar-nimen välistä yhteyttä ei ole dokumentoitu, mutta se sen sijaan on varmaa, että nimen ensimmäinen kirjallinen maininta löytyy New York Daily News -lehden palkintoseremoniaa käsittelevästi uutisesta vuodelta 1934.

Toimittaja Sidney Skolsky kirjoitti tuolloin, että näyttelijä Katharine Hepburn ei ollut paikalla vastaanottamassa Oscariaan.

Vuonna 1975 Skolsky kirjoitti muistelmissaan, että hän keksi Oscar-nimen palkintogaalan jälkeisenä yönä kritisoidakseen Hollywoodin eliitin itseriittoisuutta ja omahyväisyyttä.

Hän halusi näpäyttää snobbailevaa elokuvaväkeä antamalla patsaalle maanläheisen ja lupsakan nimen.

Nimi Oscar muistui Skolskyn mukaan hänen mieleensä näytelmästä, jossa muut näyttelijät laskivat leikkiä Oscar-nimisen hahmon kustannuksella.

Jotkut ovat kuitenkin huomauttaneet, että Walt Disney kutsui patsasta Oscariksi vuoden 1934 palkintogaalassa eli jo muutamaa tuntia ennen kuin Skolsky väitti keksineensä nimen.

Nimi lienee siis ollut käytössä jo ennen vuotta 1934.

Lue myös:

Historian oppaat

Opas: Oscar Wilden kirjailijan­uran karu loppu

4 minuuttia
Elokuvat

Suurimmat OSCAR-skandaalit

5 minuuttia
Toinen maailmansota

Rahanväärentäjistä kertova filmi voitti Oscarin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota