Warner Bros
Casablanca

Miksi ”Casablancasta” tuli niin suosittu?

Syksyllä 1942 ensi-iltaan tullut ”Casablanca” sai aluksi ristiriitaisen vastaanoton mutta nousi sittemmin yleisön rakastamaksi klassikoksi ja yhdeksi Hollywoodin suurimmista menestyksistä.

”Minusta tuntuu, että Casablanca elää aivan omaa elämäänsä. Siinä on jotain mystistä – se näyttää täyttäneen jonkin tarpeen.”

Näin Casablancassa pääosaa esittänyt näyttelijä Ingrid Bergman on itse kuvaillut klassikkoelokuvaa. Casablanca sai syksyllä 1942 ensi-iltaan tultuaan sekä yleisöltä että kriitikoilta hyvän, joskin myös ristiriitaisen vastaanoton.

Vuosien varrella Casablancan suosio kuitenkin vain kasvoi, ja esimerkiksi elokuvahistorioitsija Leonard Maltin on sanonut pitävänsä sitä ”parhaana Hollowood-elokuvana kautta aikojen”.

VIDEO: Katso Casablancan alkuperäinen traileri (1942)

Video

Genrerajat ylittävä klassikko

Yksi suurimpia syitä Casablancan suosioon on se, että siitä huokuu hyvän elokuvan tekemisen taito, ja elokuva liikkuu vaivatta eri genrejen, kuten komedian, romantiikan ja jännityksen, välillä.

”On olemassa parempia ja syvällisempiäkin elokuvia, elokuvia, joissa on merkittävämpi taiteellinen visio tai enemmän taiteellista omaperäisyyttä tai poliittista merkitystä. Casablanca on kuitenkin elokuva, jota arvostamme eniten. Se ylittää kaiken tavanomaisen luokittelun”, kriitikko Roger Ebert on kirjoittanut.

VIDEO: Katso Casablancan uudempi traileri

Video

Bogart ja Bergman loistavat

Elokuvassa nähdään myös upeita suorituksia aikansa parhailta näyttelijöiltä sekä viihdyttävä, moniulotteinen henkilögalleria, jonka keskiössä Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman loistavat. Asiantuntijoiden mukaan elokuvasta löytyy myös useita tasoja.

”Ei ole liioiteltua sanoa, että Casablanca on yksi suurimpia koskaan tehtyjä elokuvia. Ensi katsomalla huomio keskittyy lähinnä elokuvan pintatasolla kulkevaan rakkaustarinaan, mutta toisella, kolmannella ja neljännellä kerralla pinnan alta alkaa paljastua eristäytymispolitiikkaa kritisoivia, yhteenkuuluvuutta korostavia viestejä”, yhdysvaltalaisessa The Washington Free Beacon -verkkomediassa kirjoitettiin vuonna 2012.

Vaikka Casablanca syntyi aivan toisenlaisena aikakautena toisen maailmansodan aikana, se on elokuvan ystävien suuri suosikki yhä tänä päivänä.