Internet Archive & Shutterstock
The Power of Love

Mikä oli ensimmäinen 3D-elokuva?

Elokuva The Power of Love sai ensi-iltansa Los Angelesissa vuonna 1922. Ohjaaja uskoi luomuksensa mullistavan elokuva-alan, mutta yleisö ei ollut vielä valmis 3D-teknologiaan.

Syyskuun 27. päivänä 1922 joukko toimittajia ja valikoituja kutsuvieraita sai todistaa historiallista tapahtumaa Ambassador-hotellin teatterissa Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Vierailla jaettiin erikoislasit, joiden läpi he katselivat suurelta valkokankaalta historian ensimmäistä kolmiulotteista eli 3D-elokuvaa.

The Power of Love oli mahtipontinen mykkä rakkauselokuva, ja se oli filmattu kaksilinssisellä kameralla, jonka elokuvan ohjaaja ja tuottaja Harry K. Fairall oli itse kehittänyt.

Top 3: Suosituimmat 3D-elokuvat

Ensimmäinen 3D-elokuva vuonna 1922 unohtui nopeasti, mutta myöhemmin joistakin kolmiulotteisista elokuvista on tullut todellisia kassamagneetteja. Mukana on sekä alkuperäisiä 3D-elokuvia että sellaisia, joista on muokattu 3D-versio jälkituotannossa.

© Shutterstock

1. Avatar

Vuosi: 2009
Laji: Science fiction
Tuotto: Noin 2,9 mrd. euroa
Synopsis: Sotilas lähetetään tehtävälle kaukaiseen kuuhun, jossa hän rakastuu yhteen planeetan asukkaaseen.

© Shutterstock

2. The Avengers

Vuosi: 2012
Laji: Supersankari-elokuva
Tuotto: noin 1,5 mrd. euroa
Synopsis: Supersankarit Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow ja Hawkeye joutuvat tekemään yhteistyötä pelastaakseen maailman pahalta Lokilta.

© Shutterstock

3. Jurassic World

Vuosi: 2015
Laji: Toiminta/science fiction
Tuotto: Noin 1,7 mrd. euroa
Synopsis: Dinosaurusteemapuistossa syntyy kaaos, kun geneettisesti muokattu hybridisaurus alkaa tuhota ja tappaa.

Kun katsojat sitten katsoivat valkokankaalle heijastettua elokuvaa erityisten 3D-lasien läpi, syntyi kolmiulotteinen syvyysvaikutelma.

Elokuvassa oli jopa sellainen erikoisuus, että katsoja pystyi itse vasemman tai oikean silmänsä sulkemalla valitsemaan, miten tarina päättyi. Vaihtoehtoina olivat onnellinen tai traaginen loppu.

Filmi floppasi teattereissa

Los Angelesin ensi-iltayleisö ei kuitenkaan innostunut uudesta ja mullistavasta keksinnöstä. Elokuva sai filmilehdissä hyviä arvosteluja, mutta elokuvateatterit eivät halunneet sitä ohjelmistoonsa.

Seuraavana vuonna jakeluyhtiö osti The Power of Loven ja myi sitä yhdysvaltalaisille elokuvateattereille tavallisena kaksiulotteisena elokuvana nimellä Forbidden Lover.

The Power of Love

Ensimmäinen 3D-elokuva, The Power of Love, ilmestyi vuonna 1922.

© Internet Archive

Molemmat versiot elokuvasta ovat jo kadonneet. Hollywoodissa hyödynnettiin 3D-tekniikkaa kunnolla vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin huhtikuussa 1953 ilmestyneessä Man in the Dark-nimisessä trillerissä.

Nyt katsojat innostuivat tekniikasta, mikä rohkaisi muitakin tuottamaan kolmiulotteisia elokuvia, ja 1950-luku olikin 3D-elokuvien kulta-aikaa.