Netflix

Marilyn-elokuva tekee tähdestä pilkkaa

Netflix-elokuva Blonde on irvikuva näyttelijän elämästä ja urasta. Marilyn Monroe alennetaan lähes sadistisen kuvitteellisen hyväksikäytön keinoin avuttomaksi uhriksi, jolla ei ole edes vihiä itsenäisyydestä.

Marilyn Monroe on yksi Yhdysvaltain historian suurimmista kulttuuri-ikonista, ja hänen vaaleat hiuksensa, punaiset huulensa ja seksikäs vetovoimansa valloittivat Hollywoodin ja sitten koko maailman 1950-luvulla.

Elokuva Blonde sai ensi-iltansa vuonna 2022 . Siinä seurataan Norma Jeane Bakerin elämää varhaislapsuudesta hänen itsemurhaansa Marilyn Monroena vuonna 1962.

Blonde alkaa Norma Jeanen lapsuusvuosien karmealla kohtauksella, jossa hänen äitinsä yrittää hukuttaa hänet kylpyammeeseen ja polttaa sitten talon.

Äiti päätyy mielisairaalaan, ja tytär lähetetään orpokotiin. Tyttö ei koskaan tuntenut isäänsä, joka työskenteli myyntimiehenä elokuvateollisuudessa, ja koko elokuvan ajan isä kummittelee Norma Jeanen mielessä.

Norma Jeane matkustaa Hollywoodiin, ottaa taiteilijanimen Marilyn Monroe ja kohoaa suureksi tähdeksi.

Video

Elokuva ohittaa täysin Monroen uran valkokankaalla ja hänen kehitykseensä köyhästä orvosta maailmankuuluksi näyttelijäksi, joka on ilmeinen komediallinen lahjakkuus.

Marilyn Monroen elämä saattoi olla synkkää, mutta elokuva on tungettu täyteen seksuaalista hyväksikäyttöä, hermoromahduksia, huumeiden väärinkäyttöä, lukuisia keskenmenoja sekä alkoholin ja pillereiden käytön karkaamista käsistä. Nämä hajanaisen ja surrealistisen psykologisen muotokuvan pääainekset jättävät pahan maun suuhun.

Silloin kun Marilyn Monroe ei joudu tuottaja Darryl F. Zanuckin raiskaamaksi tai väkivaltaisen aviomiehensä, baseball-pelaaja Joe DiMaggion pahoinpitelemäksi, hän turruttaa kipua pillereillä – ja suuntaa sitten Valkoiseen taloon, jossa John F. Kennedy pakottaa hänet suuseksiin samalla kun puhuu puhelimeen.

© Netflix

Elokuva: Monroe harrastaa kimppakivaa kahden kuuluisan elokuva-alan nuorukaisen kanssa

Näyttelijätär ryhtyy kolmen kimppaan Charlie Chaplin Jr:n ja Edward G. Robinson Jr:n kanssa. He ovat näyttelijöiden Charlie Chaplinin ja Edward G. Robinsonin poikia.

© Wikimedia Commons

Fakta: Monroe ja Hollywoodin nuorukaiset olivat vain ystäviä.

Marilyn Monroella oli lyhyt romanttinen suhde ensin Chaplin Jr:n ja sitten Robinson Jr:n kanssa. Tämän jälkeen nämä kolme olivat ystäviä ja viettivät paljon aikaa yhdessä, mutta he eivät olleet rakastavaisia.

Blonde perustuu kirjailija Joyce Carol Oatesin samannimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 1999. Se on fiktiivinen kertomus Marilyn Monroen elämästä, ja mukaan kiedottu irrallisia, tosiasioihin perustuvia tapahtumia. Juuri se tekee elokuvasta ongelmallisen.

Elokuva huojuu jatkuvasti faktan ja fiktion rajalla, joten totuuksia on vaikea erottaa valheista.

Esimerkiksi äiti joutui tosiaan mielisairaalaan – ja Marilyn sijoitettiin orpokotiin – mutta äiti ei koskaan yrittänyt tappaa tytärtään.

© Netflix

Elokuva: Isä jäi mysteeriksi

Marilyn Monroe etsii elokuvassa isäänsä koko elämänsä. Hän tietää äitinsä tavanneen isän työskennellessään elokuvatuotantoyhtiössä 1920-luvulla, mutta äiti kieltäytyy kertomasta tyttärelleen isän nimeä.

© IMMF

Fakta: DNA-testi paljasti isän henkilöllisyyden

Tutkija teki vuonna 2022 DNA-testin Marilyn Monroen hiuskiehkurasta ja vertasi sitä Hollywood-ammattilaisen Charles Stanley Giffordin pojanpojan DNA:han. Nämä kaksi näytettä täsmäsivät. Gifford työskenteli samassa tuotantoyhtiössä kuin Marilynin äiti, ja heillä oli suhde vuonna 1925.

Marilyn Monroe ei tehnyt aborttia päästäkseen näyttelemään elokuvassa Herrat pitävät vaaleaveriköistä, kuten Blondessa esitetään. Tuottaja Darryl F. Zanuck oli kyllä tunnettu siitä, että hän ahdisteli näyttelijättäriään seksuaalisesti, mutta hän ei koskaan raiskannut Monroeta. Tätä voisi jatkaa loputtomiin.

Tähden pitäisi saada levätä rauhassa

Kaikkein ikävintä on kuitenkin se yleinen vaikutelma, jonka elokuva piirtää Marilyn Monroesta. Hän on vain avuton uhri, joka ei voi vaikuttaa omaan elämäänsä tai uraansa ja joka tekee itsemurhan, koska ei ikinä saanut tutustua isäänsä.

Monroen pelkistäminen näin yksiulotteiseksi hahmoksi, joka koostuu pelkästään psykologisista vioista ja traumoista, on aivan liian yksisilmäistä.

© Netflix

Elokuva: Suhde presidentti Kennedyyn

"Senkin likainen lutka", sanoo John F. Kennedy pakottaessaan Monroen suuseksiin makuuhuoneessaan salaisen palvelun agenttien ympäröimänä. Elokuva antaa ymmärtää, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun tähti on hiipinyt presidentin makuuhuoneeseen.

© Getty Images

Fakta: Huhut seksistä ovat luultavasti totta

Useat elämäkerrat ja Valkoisen talon lähteet ovat vahvistaneet, että maailman vaikutusvaltaisimmalla miehellä ja maailman halutuimmalla naisella oli pitkäaikainen suhde. Monroella oli lähteiden mukaan suhde myös JFK:n veljeen Robert F. Kennedyyn.

Marilyn Monroen elämä oli monin tavoin traaginen. Hänen lapsuutensa oli kauhea, ja elokuvateollisuuden vaikutusvaltaiset miehet alistivat epäilemättä häntä ja ovat ehkä jopa pahoinpidelleet tähteä seksuaalisesti.

Marilyn Monroe oli kuitenkin paljon muutakin kuin uhri ja raukka. Hän oli hurmaava, lahjakas, hauska ja kunnianhimoinen. Hän esimerkiksi perusti vuonna 1955 oman tuotantoyhtiön nimenomaan ottaakseen uransa ja imagonsa tarkemmin omiin käsiinsä.

Elokuva ei valaise tätä puolta näyttelijättären elämästä. Sen sijaan hänet esitetään toimintakyvyttömänä, ja häntä nöyryytetään kolmen tunnin sadomasokistisen nautinnon takia. Mitä ilmeisimmin ohjaaja halusi piirtää Marilyn Monroen elämästä tällaisen kuvan, mutta hänen olisi pitänyt ennemmin jättää tähden muisto kokonaan rauhaan.

HISTORIAN TUOMIO: 1/6 TÄHTEÄ