Maailmanhistoriasta kehittyi Star Wars

Tänä vuonna on kulunut 40 vuotta siitä, kun ­menestyksekkään Tähtien sota -sarjan ensimmäinen, samanniminen elokuva sai ensi-iltansa. Inspiraation scifi-draamalleen elokuvaohjaaja George Lucas sai historian eri aikakausilta.

Moottorit kirkuen neljä pientä avaruushävittäjää iskee sankareidemme isompaan, mutta hitaampaan avaruusalukseen, kun he pakenevat vihollisalueelta. Tätä seuraa muutaman minuutin kuo-lemaa enteilevä tanssi, jossa hävittäjät tekevät nopeita hyökkäyksiään, ja kerta toisensa jälkeen lähes osuvat kohteeseensa, loittonevat ja kääntyvät seuraavaan iskuun. Samaan aikaan sankarimme yrittävät epätoivoisesti puolustautua tykkitorneissaan.

Kohtaus on elokuvasta Tähtien sota, joka tunnetaan myös nimellä Episodi IV – Uusi toivo. Tämä oli ensimmäinen osa yhdestä historian kuuluisimmista elokuvasarjoista (Star Wars), ja se sai ensi-iltansa 40 vuotta sitten. Ylläoleva kuvaus olisi lähes yhtä hyvin voinut koskea pommikoneita Saksan yllä 1943.

Seikkailun juuret

Siihen on hyvä selitys. Juuri toisen maailmansodan hävittäjätaistelut olivat tärkein inspiraation lähde Star Wars-sarjan luojalle, George Lucasille: "Yksi syy, miksi aloin kirjoittaa Star Warsia, oli se, että halusin nähdä avaruusalusten käyvän avaruudessa jännittäviä taisteluita, jotka olisivat koettavissa lähes samoin kuin ilmataistelut toista maailmansotaa käsittelevässä elokuvassa”, Lucas on sanonut.

Edellä kuvattu kohtaus, jossa Imperiumin sota-alukset iskevät sankarien avaruusalus Millennium Falconiin tai elokuvan lopputaistelu Kuolemantähden eli Imperiumin tuomiopäivän aseen ympärillä, olivat Lucasin visioissa jo kauan ennen kuin koko tarina oli valmis. Elokuvan teon aikana hän kuvaili nämä kaksi kohtausta erikoistehostetiimilleen käyttäen lehtileikkeitä toisesta maailmansodasta.

Ilmataistelut eivät ole todellakaan ainoa historiallinen viittaus, joka löytyy Star Warsin maailmasta. Viittauksia on niin paljon, että voidaan peräti epäillä Lucasin yrittävän levittää historiatietojaan elokuvissa kävijöille. George Lucas, joka syntyi Modestossa, Kaliforniassa 1944, eli nuoruutensa Vietnamin sodan myllerryksessä. Kuten monet muut hänen kapinallisesta nuorisosukupolvestaan, hänkin näki "primitiivisen" Vietkongin (FNL) sitkeän vastarinnan ja sotamenestyksen Yhdysvaltain teknistä ja taloudellista ylivoimaa vastaan moraalisesti innoittavana tarinana.

Luke Skywalker ja muut hyvän edustajat taistelevat Darth Vaderin edustamaa pahaa vastaan.

Tyrannimainen supervalta

Alkaessaan kirjoittaa avaruusseikkailuaan Lucas käytti Vietnamin sotaa mallina. Ensimmäisissä Tähtien sodan käsikirjoitusversioissa "alkeellinen" wookiee-rotu taisteli onnistuneesti Imperiumin joukkoja vastaan ikimetsää muistuttavassa ympäristössä, ja Kapinaliitto kävi lopulliseen hyökkäykseen Kuolemantähdelle wookieeiden planeetan yllä. Ensimmäisen elokuvan budjetti ei riittänyt niin kalliisiin kohtauksiin, joten pelkkä hyökkäys Kuolemantähdelle sai riittää. Lucas palasi ideansa äärelle kuitenkin kolmannessa elokuvassaan Jedin paluu, jossa wookieet oli korvattu kivikauden tekniikkaa käyttävillä ewokeilla.

Koko galaksin valtiaaksi pyrkivä Imperiumi, Star Wars -sarjan arkkivihollinen, peilaa tyrannimaista supervaltaa. Tosielämän ydinaseita elokuvassa symboloi Kuolemantähti, mutta Lucasille Imperiumin esikuvana eivät olleet vain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tuomio päivän aseineen. Myös maailmanlaajuinen brittiläinen imperiumi selvästi voittamaton laivasto johdossaan innoitti häntä.

Samaten vaikuttivat maailmansodan aikaiset natsi-Saksa ja Japani, niiden totalitaariset julmuudet ja kuvat kasvottomista iskujoukoista sekä virkapukuisista upseereista.

Vastarinnan sankarit

Tätä teknistä ylivaltaa vastassa oli Kapinaliitto, jonka alkuperä oli samassa kulttuurissa kuin Imperiumin lähtökohta. Kapinalliset taistelivat nyt sen vapauden puolesta, jonka Imperiumi oli heiltä vienyt. Kapinallisten kuvaukseen Lucas haki vaikutteita sekä Yhdysvaltain vapaussodasta sekä toisen maailmansodan vastarintaliikkeestä natsien miehittämässä Euroopassa.

Tarina Imperiumin synnystä oli mukana Lucasin tarinassa alusta alkaen, mutta hän päätti säästää monimutkaisen juonittelun myöhemmäksi ja keskittyä ensimmäisessä elokuvassa kapinaan. Siksi elokuvat ovat tulleet väärässä järjestyksessä: episodit 4–6 vuosina 1977–83 ja episodit 1–3 vasta vuosina 1999–2005.

Harrison Fordin esittämän Han Solon esikuvana olivat lännenelokuvien sankarit.

Myöhemmät elokuvat, jotka kertovat tarinan alun, olivat poliittisesti paljon monimutkaisempia kuin ensimmäiset, eikä yleisö arvostanut niitä yhtä paljon. Episodien 1–3 juoni on kuitenkin tärkeä osa tarinaa, jonka Lucas halusi kertoa. Tarinaa, jossa demokraattinen yhteiskunta saattaa painostuksen alla enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti alistua diktatuurille.

Uhka demokratialle

Elokuvasarjassa tasavallan kansleri Palpatinelle myönnetään ensin erityisiä valtuuksia poikkeustilan aikana, mutta hän nappaakin kaiken vallan ja julistaa itsensä Imperiumin keisariksi. Kaikki sen varjolla, että hän loisi lakia ja järjestystä galaksille.

Tapahtumalle on olemassa lukemattomia esimerkkejä historiassa – Julius Caesar,
Napoleon, Hitler – mutta kirjoittaessaan ensimmäistä käsikirjoitusluonnostaan 1970-luvun alussa Lucasilla oli mielessään tietty poliitikko, Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon. Kolmannessa osassa nimeltä Jedin paluu Lucas kuvaili kanssakirjoittajalleen Palpatinen olevan paha poliitikko, joka heikentää senaatin valtaa ja nousee sen jälkeen keisariksi. Lucas vertasi häntä Nixoniin, joka myös toimi kansan valitsemien edustajien selän takana.

Vaikka Nixon joutui eroamaan Watergate-skandaalin yhteydessä, Lucas toimi yhä Yhdysvaltain demokratian vahtikoirana. 2000-luvun alussa tehdessään elokuvia 2 ja 3 hän oli huolissaan George W. Bushista. Hän käytti jopa Bushin kuuluisaa sitaattia ”jos et ole meidän kanssamme, olet terroristien joukoissa" ja muokkasi sen sopivaksi draaman pahimmalle konnalle, Anakin Skywalkerille, josta myöhemmin tuli Darth Vader: "Jos et ole minun kanssani, olet minun viholliseni."

Obi-Wan Kenobin ja jediritareiden hahmoihin on ammennettu Japanin samuraista ja Kiinan shaolin-munkeista.

Itämaisia vaikutteita

George Lucas haki sarjaansa useita historiallisia viittauksia maailmalta, kuten kaukoidän hengellisyyttä ja villin lännen sankari-ihannetta.

Jediritarit (joita edustaa lähinnä Obi-Wan Kenobi) Lucas loi kunnianosoituksena itämaiselle mystiikalle ja hengellisyydelle, pääasiassa buddhalaisuudelle. Shaolinin munkit Kiinasta ja Japanin samurait olivat malleina jediritareille, ja Lucas harkitsikin aluksi antavansa Obi-Wan Kenobin roolin japanilaisnäyttelijä Toshiro Mifunelle. Voima – ”The Force” – jota jediritarit seuraavat, on eräänlainen synteesi kaikista suurista maailmanuskonnoista, usko siitä, että universumia ohjaa jokin taustavoima.

Keisarin pyrkimyksellä hävittää jedien ritarikunta on lukemattomia historiallisia esimerkkejä. Sortohallinnot ovat usein yrittäneet hävittää uskonnollisia ryhmiä tai kokonaisia uskontoja. Erityisen selvä on viittaus siihen, kuinka Ranskan kuningas Filip IV -tuhosi Temppeliherrain ritarikunnan vuonna 1307.

Sankari aavikkoplaneetalta

Länsivaikutteet näkyvät parhaiten salakuljettaja ja revolverisankari Han Solon hahmossa sekä maisemissa Tattooine--planeetalla, josta elokuvasarjan kaksi päähenkilöä, Anakin ja Luke Skywalker, tulevat. Tämä "merkityksetön aavikkoplaneetta" edustaa parhaiten Star Wars-universumissa klassista länttä, jossa kovia uudisasukkaita vastassa ovat villit eläimet, sotaisat alkuasukkaat (hiekkakansa) ja täysi laittomuus (Mos Eisleyn rosvoloukko ja rikollispomo Jabba the Hutt).
Historialliset yhtäläisyydet ovat kuitenkin vain osa tarinaa. Vähintään yhtä tärkeitä ovat teemat klassisista myyteistä ja saduista. Ne ovat luonteenomaisia erityisesti Skywalkerin perhettä ympäröivälle draamalle.

Anakin on kohtalon valittu, mutta antaa pahan voimien houkutella itsensä, muuttuu ylimieliseksi ja vaihtaa puolta. Poika Luke kuitenkin kapinoi isäänsä vastaan tämän muut-tuessa pahaksi Darth -Vaderiksi. Seuraava taistelu päättyy vapautukseen, joka säilyttää hyvän elämässä. Kyseiset aiheet ovat olleet keskeisiä ihmiskunnan legendoissa kautta aikojen, ja sama viesti välittyy George Lucasin Tähtien sodassa.