PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect
”Jaws”, ”Tappajahai”, Steven Spielberg

Kurkistus Hollywoodin kulissien taakse

Tyytymättömiä näyttelijöitä, epäonnea ja kuumia suhteita – HOLLYWOODIN kulissien takana kuhisee. HISTORIA vie sinut tunnettujen elokuvien kuvauksiin.

Hollywoodissa on tuotettu vuodesta 1910 lähtien unohtumattomia elokuvia, joista on tullut yhteistä kulttuuriperintöämme.

Monien kriitikoiden ylistämien ja yleisön suosioon nousseiden elokuvien tuotantovaihe on kuitenkin ollut täynnä yllätyksiä ja odottamattomia vastoinkäymisiä.

Jotkin klassikoista ovat syntyneet huonoissa työoloissa, talousvaikeuksien kurimuksessa ja onnettomuuksien riivaamana.

Esimerkiksi toisen maailmansodan aikaiseen Casablancaan sijoittuvaa rakkausdraamaa Casablanca (1942) pidetään nykyään kuolemattomana klassikkona, mutta kuvausvaiheessa sen menestys ei näyttänyt lainkaan niin itsestäänselvältä.

Muun muassa elokuvan käsikirjoitus oli kuvausten alkaessa vielä keskeneräinen.

”Spartacus”, Stanley Kubrick

Spartacus-elokuvassa (1960) jokaisella avustajalla oli numerokyltti, jotta Stanley Kubrick pystyi ohjaamaan heitä henkilökohtaisesti.

© reddit.com

Suuri historiallinen spektaakkeli Kleopatra (1963) oli vielä kaoottisempi. Ensin kuvaukset jouduttiin siirtämään Lontoosta Roomaan ja lähes koko näyttelijäkaarti vaihtui, sitten elokuvan päätähti Elizabeth Taylor sairastui vakavasti keuhkokuumeeseen.

Vain onnistunut hoito uudentyyppisellä penisilliinillä pelasti Kleopatran näyttelijän hengen.

Sairaus koetteli myös Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvan kuvauksia, kun pääosan esittäjä Martin Sheen sai sydänkohtauksen kesken kuvausten Filippiinien viidakossa ja hänet jouduttiin kiidättämään helikopterilla sairaalaan Manilaan.

Vaikeuksista ja onnettomuuksista huolimatta näistä ja monista muista elokuvista tuli jättimenestyksiä. Lopputekstien pyöriessä ja valojen taas syttyessä elokuvasaliin katsojilla ei ollut aavistustakaan siitä, että elokuvan valmistuminen oli ollut hiuskarvan varassa.

”IHMEMAA OZ”

”Ihmemaa Oz”

Aran leijonan meikki Ihmemaa Ozissa (1939) oli niin paksua, että sen esittäjää, Bert Lahria, piti syöttää ja juottaa pillillä.

© Stock imagery/Imageselect

Autenttiset ja vaaralliset puvut

Leijona-hahmon aidosta leijonannahasta tehty puku painoi 40 kiloa, ja variksenpelättimen kuminaamio jätti näyttelijän kasvoihin rumat jäljet. Tinamiehen alumiinimaski aiheutti näyttelijä Buddy Ebsenille niin vakavan allergisen reaktion, että hän joutui sairaalaan ja menetti roolin, ja 16-vuotiasta Judy Garlandia ahdisteltiin seksuaalisesti.

BUSTER KEATON

Buster Keaton, ”Kameramies”

Kameramies (1928) kertoo miehestä, joka yrittää tehdä vaikutuksen nuoreen naiseen uutiskuvaajana.

© Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Tähti kaipasi vapautta

Buster Keaton solmi vuonna 1928 viiden vuoden sopimuksen Metro-Goldwyn-Mayerin (MGM) kanssa. Hänen ensimmäisestä elokuvastaan Kameramies tuli menestys, mutta Keatonin mielestä MGM sitoi liikaa hänen luovuuttaan. Hän kuvaili päätöstä työskennellä MGM:lle ”uransa surkeimmaksi” ja lähti yhtiöstä vuonna 1933.

”CASABLANCA”

”Casablanca”, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart

Ingrid Bergman oli kaksi senttiä pidempi kuin Humphrey Bogart, ja siksi Bogart seisoi monissa yhteisissä kohtauksissa laatikon päällä.

© Warner Bros Pictures/Diltz/Bridgeman Images

Päätähti vihasi elokuvaa

Casablanca voitti vuonna 1944 kolme Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan Oscarin. Kuvauksissa Ingrid Bergmania turhautti se, että hän ei tiennyt roolihahmonsa kohtaloa, koska käsikirjoitus oli keskeneräinen. Bogart taas uskoutui Orson Wellesille: ”Tämä on huonoin filmi, missä olen näytellyt.”

VIDEO: Katso ”Casablancan” alkuperäinen traileri

”ILMESTYSKIRJA. NYT.”

”Ilmestyskirja. Nyt.”, ”Apocalypse Now”, Martin Sheen, Francis Ford Coppola, Marlon Brando

Martin Sheen sai elokuvan Ilmestyskirja. Nyt. (1979) kuvauksissa sydänkohtauksen. Hänet vietiin helikopterilla sairaalaan Manilaan, ja hänen toipumisensa kesti kuukauden.

© Steve Schapiro/Getty Images

Sota häiritsi kuvauksia

Vietnamin sotaan sijoittuva elokuva kuvattiin Filippiineillä. Ohjaaja Francis Ford Coppola vuokrasi muun muassa elokuvan legendaarisessa ilmahyökkäyskohtauksessa käytetyt helikopterit Filippiinien armeijalta, ja ne joutuivat lähtemään välillä kesken kuvausten taistelemaan kommunistisissejä vastaan.

ELVIS PRESLEY

”Viva Las Vegas”, Ann-Margret, Elvis Presley

Elvis Presleyllä oli Viva Las Vegasin kuvausten aikaan kiihkeä suhde naispääosaa näytelleen 22-vuotiaan Ann-Margretin kanssa.

© PA Images/Imageselect

”Las Vegas” oli synnin pesä

Elvis oli kihloissa 18-vuotiaan Priscilla Beaulieun kanssa, kun hän ryhtyi suhteeseen vastanäyttelijänsä, ruotsalais-yhdysvaltalaisen Ann-Margretin kanssa Viva Las Vegasin (1964) kuvauksissa. ”Tunsimme molemmat sähkövirran kulkevan lävitsemme”, kertoi Ann-Margret. Elvis lopetti suhteen vuoden päästä.

“STAR WARS”: EPÄSUHTAINEN NELIKKO

”Tähtien sota”, “Star Wars”, Darth Vader, ewok, prinsessa Leia Skywalker Organa

Tähtien sodassa on monia ikonisia hahmoja – kuten pörröisiä ewokeja, musta-asuinen pahis Darth Vader, sikaa muistuttavat gamorrealaiset ja kaunis prinsessa Leia.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Prinsessa luki filosofiaa

Jedin paluu -elokuvan (1983) kuvaustauoilla prinsessa Leiaa esittävä Carrie Fisher luki paksuja Nietzschen ja Kierkegaardin teoksia. Kun Mark Hamill (Luke Skywalker) kysyi, miksi hän oli alkanut lukea filosofiaa, Fisher vastasi: ”Koska haluan, että ihmiset pitävät minua fiksuna!”

”KLEOPATRA”

”Kleopatra”, Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor teki itse kuvausmeikkinsä Kleopatra-elokuvassa (1963). Kuvausten aikana hän myös aloitti suhteen Richard Burtonin kanssa, vaikka molemmat olivat tahoillaan naimisissa.

© Camerique/Getty Images

Sokea skotti näki Kleopatran kylvyssä

Palvelijatarta näyttelevä Jacqui Chan kertoi tunkeilijan seuranneen Kleopatran (Elizabeth Taylor) kylpykohtausta: “Sokeaa runoilijaa esittävä skottinäyttelijä kertoi minulle onnesta säteillen, että hänen oli annettu jäädä kuvauspaikalle, koska kukaan ei muistanut, ettei hän ollut oikeasti sokea.”

VIDEO: Katso Elizabeth Taylorin kylpykohtaus Kleopatra-elokuvassa

MARILYN MONROE

”The Misfits”, Marilyn Monroe, Arthur Miller

Sopeutumattomat. Marilyn Monroen aviomies Arthur Miller, joka oli myös elokuvan käsikirjoittaja, petti vaimoaan elokuvan valokuvaajan kanssa.

© United Artists/Seven Arts/Imageselect

Avioliitto rakoili kulisseissa

Marilyn Monroen ja kirjailija Arthur Millerin avioliitto rakoili Millerin käsikirjoittaman Sopeutumattomat-elokuvan (The Misfits, 1961) kuvauksissa. Monroe joi liikaa ja söi pillereitä. Pari erosi pian ensi-illan jälkeen, ja Monroe kuoli vuoden päästä ilmeisesti lääkkeiden yliannostukseen.

FRANKENSTEININ HIRVIÖ

Frankensteinin hirviö, Boris Karloff

Maskeeraajilta kului joka päivä neljä tuntia Boris Karloffin muuttamiseen Frankensteinin hirviöksi – tässä hän on tupakkatauolla täydessä maskissa.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Hirviö oli tuskissaan

Frankensteinin morsiamen (1935) kuvaukset olivat rankat pääosan esittäjälle Boris Karloffille. Hän kärsi aiemmista fyysisistä töistään juontuvista selkäkivuista, ja jo kuvausten alkuvaiheessa hänen lonkkansa meni sijoiltaan. Niinpä Karloff joutui näyttelemään suurimman osan elokuvasta tukisiteissä.

”TAPPAJAHAI”

”Jaws”, ”Tappajahai”, Steven Spielberg

Steven Spielberg oli 27-vuotias ohjatessaan Tappajahain. Elokuvan menestys sinkosi nuoren ohjaajan Hollywoodin tähtikaartiin.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

”Tappajahain” piti olla ensin elävä

Tappajahain (Jaws, 1975) tuottajat kuvittelivat, että elokuvaa varten voitaisiin kouluttaa oikea valkohai hyökkäämään meressä ihmisiä esittävien nukkien kimppuun. Hai ei kuitenkaan totellut käskyjä, joten Steven Spielbergin erikoistehosteryhmä rakensi kuvauksia varten lopulta kolme mekaanista haita.

”TÄHTIEN SOTA”: PRINSESSA LEIA BIKINEISSÄ

”Star Wars”, ”Tähtien sota”, prinsessa Leia Skywalker Organa

Carrie Fisher suostui esiintymään Rolling Stones -lehden kuvissa kultaisissa bikineissään Jedin paluu -elokuvan mainostamiseksi.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Bikinit näyttivät kaiken

Prinsessa Leian ikoniset kultabikinit olivat kärsimys näyttelijä Carrie Fisherille, joka kuvaili ahdistavia bikinejä ”supermallien asuksi Danten helvetissä”. Lisäksi bikinit olivat turhan paljastavat. ”Jos joku seisoi takanani, hän pystyi näkemään suoraan Floridaan”, Fisher totesi.