Shutterstock

Kuka sai ensimmäisenä tähden Walk of Famelle?

Hollywoodin kuuluisa Walk of Fame sai ensimmäisen tähtensä vuonna 1960, ja nyt tähtiverkosto kattaa jo tuhansia tähtiä ja useita kilometrejä jalkakäytävää.

Ensimmäinen kuuluisuus, joka sai nimeään kantavan tähden Hollywoodin kuuluisalle Walk of Fame -kävelykadulle, oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -tuottaja Stanley Kramer.

Hän sai tähtensä 28. maaliskuuta 1960 kunnianosoituksena elokuvilleen, jotka käsittelivät usein suurten elokuvastudioiden yleensä kaihtamia arkojakin poliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita.

Kramerin tunnetuimpia elokuvia ovat Kahle (1958) ja Arvaa kuka tulee päivälliselle (1967), joiden kummankin aiheena oli rasismi.

Kramer sai vuonna 1961 kunnia-Oscarin panoksestaan elokuvataiteelle.

© AF Archive/Imageselect

Stuart halusi luoda turistimagneetin

Idean Walk of Fameen ja tähtiin keksi vuonna 1953 Hollywoodin kauppakamarin puheenjohtaja E. M. Stuart, joka toivoi tähtien tekevän Hollywoodia tunnetuksi ja houkuttelevan sinne matkailijoita – olihan Hollywood ”glamourin ja jänni­tyksen synonyymi” lähes kaikkialla maailmassa.

Innoituksena kävelykadun tähdille saattoi olla läheinen ­Hollywood Hotel, jonka kattoa koristivat kuuluisuuksien nimillä varustetut tähdet.

Kramerin tähden jälkeen Walk of Famelle on lisätty noin 2 600 tähteä osoittamaan kunnioitusta television, ­elokuvan, musiikin, radion ja teatterin saralla kunnostautuneille henkilöille.