Library of Congress & First National
Lapsitähtiä

Kuka oli ensimmäinen lapsitähti?

Jackie Coogan oli 1920-luvulla maailman kuuluisin lapsitähti, ja hän ansaitsi elokuvillaan miljoonia dollareita. Täysi-ikäisenä häntä kuitenkin odotti ikävä yllätys.

Elsie Leslie oli vasta neljävuotias tehdessään debyyttinsä New Yorkin teatterinäyttämöillä ja ottaessaan ensi askeleensa historian ensimmäisenä lapsitähtenä vuonna 1885.

Leslie osoittautui nimittäin poikkeuksellisen lahjakkaaksi näyttelijäksi, jota jopa hänen aikuiset kollegansa kadehtivat.

Nuoresta iästään huolimatta hän esiintyi monissa näytelmissä, ja hänestä tuli kuuluisuus, jolle virtasi ihailijakirjeitä ja lahjoja.

Kun Leslie tuli teini-ikään, hän piti kuitenkin taukoa näyttelemisestä, ja palatessaan jälleen näyttämölle 18-vuotiaana hän oli menettänyt kipinänsä eikä enää saavuttanut entistä suosiotaan.

Seuraava suuri lapsitähti oli Jackie Coogan muutamaa vuotta myöhemmin. Siinä missä Leslie oli hurmannut yleisön teatterin lavalla, Coogan teki läpimurtonsa valkokankaalla.

Cooganin rooli Charlie Chaplinin elokuvassa The Kid eli Chaplinin poika sinkosi Cooganin kuuluisuuteen vuonna 1921, ja hänen kasvoillaan alettiin myydä niin maapähkinävoita kuin nukkeja ja vihellyspillejäkin.

VIDEO: Jackie Coogan elokuvassa The Kid

Video

Omaisuus oli hävinnyt

Kun Coogan täytti 21 vuotta vuonna 1935 ja pääsi viimein käsiksi säästöihinsä, häntä odotti ikävä yllätys: äiti ja isäpuoli olivat törsänneet hänen rahansa.

Hänen noin 80 miljoonaa nykyeuroa vastaava omaisuutensa oli kutistunut vajaaseen viiteen miljoonaan.

Coogan haastoi äitinsä ja isäpuolensa oikeuteen mutta sai oikeuskulujen jälkeen vain noin puolet jäljellä olevista rahoista.

Oikeudenkäynti toi päivänvaloon lapsitähtien heikon aseman Hollywoodissa ja johti vuonna 1939 niin sanottuun Cooganin lakiin, jolla taattiin lapsinäyttelijöiden oikeus koulunkäyntiin, vapaa-aikaan ja tuloihinsa.