Kon-Tikin tarina maustettuna

Elokuva-arvostelu: Kon-Tiki Norjalaisen Thor Heyerdahlin Tyynenmeren ylityksestä kertova elokuva ottaa tiettyjä vapauksia historiallisten tosiasioiden suhteen.

Kon-Tikin miehistö todella pyydysti haita paljain käsin.

Oliko Kon-Tikin miehistö vaarassa joutua haiden ruuaksi?

Dramaattisessa kohtauksessa Herman Watzinger putoaa veteen ja ajautuu yhä kauemmas lautasta haiden kierrellessä hänen ympärillään. Knut Haugland ­loikkaa sankarillisesti veteen viemään Watzingerille pelastusrengasta, ja loput neljä miestä heittelevät mereen vastapyydetyn hain sisälmyksiä houkutellakseen hait pois tovereidensa luota.

Todellisuudessa Watzinger putosi veteen yrittäessään tavoitella tuulenpuuskan mukaansa tempaamaa makuupussia. Haugland kylläkin sukelsi pelastamaan toveriaan, mutta vedessä ei kuhissut haita, kuten elokuvassa. Kon-Tikin mie­histö kuitenkin pyydysti haita paljain käsin muun muassa ruuaksi.

Balsa­puisen Kon-Tikin purjehdus Tyynen­meren yli kesti 101 päivää.

Rantautuiko Kon-Tiki ensin Raroian saareen?

Elokuvassa Kon-Tikin miehistö rantautui ensimmäisenä Polynesiassa sijaitsevaan Raroian saareen 7. elokuuta 1947 vietet­tyään merellä 101 päivää. Sitä elokuvassa ei kerrota, että miehet olivat itse ­asiassa jo vähän aikaisemmin yrittäneet päästä maihin Angataun saarelle. Rantautuminen oli kuitenkin epäonnistunut paikallisten asukkaiden avustusyrityk­sistä huolimatta. Niinpä kuusikko joutui jatkamaan purjehdustaan ja pääsi maihin vasta viisi päivää myöhemmin.

Kon-Tikin purjehdus oli suuri menestys, ja sen katsottiin todistaneen oikeaksi Heyerdahlin teorian siitä, että Tyynen­meren saarten ensimmäiset ­asukkaat olivat tulleet Etelä-Amerikasta. Nyttemmin dna-analyysit ovat kuitenkin osoittaneet, että Polynesia asutettiin aikoinaan Aasiasta, ei Etelä-Amerikasta.

Mitä mieltä olet elokuvasta? Kirjoita kommenttisi tähän!