Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valokuvaaja Joe Rosenthal onnistui ikuistamaan odottamattoman jymyuutisen. Hän saapui paikaille pari minuuttia ennen kuin sotilaat alkoivat pystyttää lippua.

Kulttuuri - Elokuvat

Isiemme liput kuvaa historiaa totuudenmukaisesti

Elokuva-arvostelu: Isiemme liput: Helmikuussa 1945 Yhdysvaltojen ja Japanin joukot taistelivat Tyynellämerellä Iwo Jiman saarella. Elokuva kertoo kuudesta miehestä valokuvassa, joka vaikutti Yhdysvaltojen rooliin sodassa.

Oliko Iwo Jiman taistelu todella niin verinen kuin elokuva antaa ymmärtää?

Kyllä. Saaren 20 700 japanilaissotilaasta vain 1 083 jäi henkiin. Taisteluun osallistuneista 70 000 yhdysvaltalaissotilaasta 6 821 kuoli.

Yhdysvaltalaiset valtasivat Suribachi-vuoren – saaren korkeimman kohdan – jo ensimmäisen viikon aikana. Tällä vuorella otettiin taistelun päättymisen jälkeen toisen maailmansodan kuuluisin valokuva.

Keisarin sotilaiden linnoittauduttua valtavaan maanalaisten tunnelien järjestelmään taistelut venyivät ja äityivät verisiksi.

Tokiosta 1 080 km:n etäisyydellä sijaitsevaan Ogasawaran saariryhmään kuuluvan Iwo Jiman valloitus oli amerikkalaisille tärkeä saavutus matkalla kohti Japania.

Vaikuttiko valokuva sodanaikaisiin tunnelmiin Yhdysvalloissa?

Kyllä. Jo seuraavana päivänä kuvan ottamisen jälkeen se pääsi etusivulle kaikkialla Yhdysvalloissa. Kun presidentti Franklin D. Roosevelt näki kuvan, hän päätti välittömästi käyttää sitä mainostaakseen tulevaa varainkeruuta sotaa varten. Hän määräsi kuvan sotilaat kutsuttavaksi kotiin. Kuudesta sotilaasta vain kolme selviytyi elossa taisteluista. Heidät otettiin kotimaassaan vastaan sotasankareina, ja lisäksi heidän avullaan pyrittiin kääntämään huomio pois Tyynellämerellä kärsityistä tappioista. Sotilaiden myötä keräyskampanja tuotti yhteensä 23,3 miljoonaa dollaria – tuplasti odotettua enemmän.

Elokuva esittää pienimmätkin yksityiskohdat todenperäisesti. Vertaa esimerkiksi kuvissa olevia lippua.

Kuka Ira Hayes oli?

Ira Hayes oli sotilaista kuuluisin. Hän oli mukana pystyttämässä lippua vuoren huipulle ja näkyy valokuvassa äärimmäisenä vasemmalla. Mies löydettiin kuolleena 24.1.1955, todennäköisesti juopottelun seurauksiin menehtyneenä. Hänen traagisesta elämästään on sittemmin tehty useita elokuvia, ja lisäksi LaFarge kirjoitti hänestä laulun ”The Ballad of Ira Hayes”, jonka sekä Johnny Cash että Bob Dylan ovat levyttäneet.

Lue myös:

Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt
Yhdysvaltain presidentinvaalit

Franklin D. Roosevelt oli naissankari

4 minuuttia
Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt
Tilaus

Franklin D. Roosevelt oli naissankari

1 minuuttia
Elokuvat

Kirjeitä Iwo Jimalta – loistava taistelukuvaus

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota