Homoseksuaalinen TV-tähti keksi itselleen vaimoja

Televisiossa Raymond Burr paljasti valheita toisensa jälkeen, mutta tosielämässä hän piti totuuden itsestään visusti piilossa.

Raymond Burr, Perry Mason.

Raymond Burr valehteli kuolleista vaimoistaan muun muassa Barbara Halelle, joka esitti Perry Masonin äidillistä sihteeriä.

© Cowles Communications, Inc.; photograph by Robert Vose/Wikimedia Commons

TV-katsojat ympäri maailmaa seurasivat lähes kahden vuosikymmenen ajan, kun lakimies Perry Mason (1957–1966) ja pyörätuolissa istuva etsivä Robert T. Ironside (1967–1975) passittivat rikollisia telkien taakse. Sarjoissa pääroolia esitti näyttelijä Raymond Burr.

Burr sai Perry Masonin roolin vuonna 1956, kun suositun kirjasarjan kirjoittaja Erle Stanley Gardner näki hänen koe-esiintymisensä.

”Siinä on Perry Mason”, kirjailija oli huudahtanut.

Kummankin sarjan ensiesitystä seurasi noin 30 miljoonaa yhdysvaltalaista, ja Burr sai viikoittain jopa 3 000 ihailijakirjettä, lähinnä naisilta.

Kirjeissä Burria usein kosittiin, sillä viikkolehdet olivat kertoneet Burrin traagisesta elämästä – hän eli yksin menetettyään kaksi vaimoa ja poikansa.

Burr kertoi ensimmäisen vaimonsa Annette Sutherlandin menehtyneen lento-onnettomuudessa toisen maailmansodan aikana ja parin 10-vuotiaan pojan Michaelin kuolleen leukemiaan.

Vuonna 1959 Burr paljasti toisenkin vaimonsa, Laura Andrina Morganin, kuolleen.

”Menin naimisiin nuoren naisen kanssa, koska hän oli kuolemassa syöpään ja toivoi hartaasti pääsevänsä vielä vihille”, hän kertoi.

Raymond Burr, Ironside.

TV-sarja Ironsidessa esiintyneet kauniit naiset hillitsivät huhuja Burrin homoseksuaalisuudesta.

© NBCUploaded/Wikimedia Commons

Homoutta ei hyväksytty

Todellisuudessa Burr oli homoseksuaali, ja pelätessään uransa puolesta hän sepitti tarinoita vaimoista salatakseen seksuaalisen suuntautumisensa.

Totuus oli vähällä tulla julki vuonna 1960. Ironside-sarjan kuvauksissa monet panivat merkille, että Burr viihtyi erään nuoren miehen seurassa, vaikka näyttelijä Robert Benevides ei ollut mukana sarjassa.

Burr hiljensi huhut tekemällä Benevidesistä tuottajan.

Ajan mittaan asenteet muuttuivat suvaitsevammiksi, ja kun Burr kuoli vuonna 1993, Benevides peri hänen omaisuutensa. Salaisuus oli paljastunut.