Universal Studios, NBCUniversal/Wikimedia Commons
Frankenstein, Boris Karloff

Frankensteinin hirviö säikäytti Hollywoodin pomot

1930-luvulla Hollywoodin näyttelijöiden työehdot olivat surkeat. Valkokankaan kammotukset Dracula ja Frankensteinin hirviö tukivat heidän työtaisteluaan ja auttoivat heitä perustamaan oman ammattiliiton.

1930-luvulla saattoi Hollywoodin elokuvien porttien edessä nähdä Frankensteinin hirviön jakamassa lentolehtisiä.

Hirviöasun ja maskin alla oli näyttelijä William Henry Pratt, joka tunnettiin paremmin taitelijanimellä Boris Karloff. Lentolehtisillä Karloff kehotti kollegoitaan liittymään vasta perustettuun elokuvanäyttelijöiden ammattiliittoon SAG:hen (Screen Actors Guild).

Tuon ajan Yhdysvalloissa ammattiliiton jäsenyys johti usein irtisanomiseen. Karloff uskalsi ottaa riskin, koska Frankensteinin hirviötä olisi ollut vaikeaa korvata muilla kasvoilla.

Ammattiliittoa perustamassa oli myös Draculaa näytellyt Bela Lugosi. Ammattiliittoa perustamassa oli myös Draculaa näytellyt Bela Lugosi. Elokuvayhtiöt eivä voineet mitään, kun ammattiliitto sai nopeasti uusia jäseniä.

Kapina autotallissa

Karloff koki itse näyttelijöiden karut työolot, kun Frankenstein-elokuvaa kuvattiin vuonna 1931. Kuvauksissa Karloff oli niin vahvassa maskissa, että sen tekeminen kesti neljä ja poistaminenkin kolme tuntia.

Kuvaukset saattoivat kestää kokonaisen vuorokauden yhteen menoon. Karloff laihtui kuvauksien aikana 12 kiloa. Muumio-elokuvan kuvauksissa vuonna 1932 hän pyörtyi nestehukasta läkähdyttyään muumioasunsa sisällä.

Frankenstein, Boris Karloff, Frankensteinin morsian

Frankensteinin morsian -elokuvan kuvauksissa vuonna 1935 Boris Karloffin lonkka meni sijoiltaan, ja hän näytteli kuvaukset loppuun kovissa tuskissa.

© Universal Studios re-released by Realart in 1953/Wikimedia Commons

SAG:n ensimmäinen hallitus valittiin vuonna 1933 kokouksessa, joka pidettiin Karloffin autotallissa. Sen toiminta käynnistyi kuitenkin toden teolla vasta vuonna 1937, kun ammattiliittojen jäsenyys tuli lailliseksi Yhdysvalloissa.

Samana vuonna SAG ilmoitti menevänsä lakkoon, jos ei näyttelijöiden työaikaa lyhennettäisi ja heille annettaisi taukoja.

Elokuvayhtiöiden oli pakko antaa periksi. SAG:n jäsenmäärä kasvoi muutamassa viikossa 80:stä neljääntuhanteen, ja siihen liittyivät muun muassa Humphrey Bogart, Groucho Marx ja James Cagney.

Nykyään SAG:ssa on yli 100 000 jäsentä.