Moviestore Collection Ltd./Imageselect
The Woman King.

Elokuva mustista naissotureista kaunistelee totuutta

Naissoturit ovat pääosassa 1800-luvun Länsi-Afrikkaan sijoittuvassa ”The Woman King” -elokuvassa. Valitettavasti elokuva maalaa yksipuolisen ja kaunistellun kuvan, joka ei vastaa raakaa todellisuutta.

The Woman King on 1800-luvun Afrikkaan sijoittuvana yhdysvaltalaisena toimintaelokuvana harvinaisuus – eikä vähiten siksi, että siinä toiminnasta eivät vastaa miehet vaan vahvat naiset.

Elokuva perustuu tositarinaan nykyisen Beninin alueella sijainneen Dahomeyn valtakunnan piinkovista naissotureista eli agojieista, jotka saivat rohkeimmatkin miehet pelkäämään.

Agojie-sotureita alettiin käyttää Dahomeyn armeijassa 1700-luvun puolivälissä luultavasti siksi, siksi että valtakunta oli menettänyt sodissa paljon miehiä ja sotilaista oli pulaa. Agojiet osoittautuivat tehokkaiksi taistelijoiksi, ja heistä muodostettiin pysyvä yksikkö Dahomeyn armeijaan. Eurooppalaiset siirtomaavalloittajat kutsuivat agojieita ”amatsoneiksi” kreikkalaisen mytologian urheiden naissoturien mukaan.

Video: Katso ”The Woman Kingin” traileri

Nuori soturi Nawi toteaa eräässä kohtauksessa: ”Agojiet juovat surmaamiensa miesten pääkalloista. He leikkaavat vihollistensa päät irti ja sulattavat heidän ihonsa kiehuvissa padoissa.”

Vaikka The Woman King sijoittuu Afrikkaan ja kuvaa tappavan vaarallisia mustaihoisia naissotureita, se on pohjimmiltaan melko tyypillinen Hollywood-tuotos.

Naissoturien koulutus oli kidutusta

The Woman King alkaa jännittävällä toimintajaksolla, jossa sotapäällikkö Nanisca (Viola Davis) sotureineen hiipii korkeassa heinikossa kuin lauma metsästäviä naarasleijonia.

He ovat hyökkäämässä kilpailevaan Oyon kuningaskuntaan kuuluvaan kylään, koska oyolaiset ovat vanginneet dahomeylaisia myytäväksi orjiksi eurooppalaisille. Miekat tanassa ja sotahuutoja karjuen naiset tuhoavat kylän, tappavat viholliset ja vapauttavat majaan teljetyt vangit.

Dahomey osallistui orjakauppaan

The Woman King kuningas Ghezo.
© Moviestore Collection Ltd./Imageselect

Elokuva: Soturivaltio haluaa lakkauttaa orjuuden

Sotapäällikkö Nanisca taistelee lopettaakseen Dahomeyn orjakaupan 1820-luvulla. Dahomeyn kuninkaalla Ghezolla on sama tavoite, ja elokuva luo vaikutelman siitä, että orjakauppa päättymässä.

Dahomey orjia.
© Internet Archive Book Images/Wikimedia Commons

Todellisuus: Orjakauppa jatkui vielä vuosikymmeniä

Elokuva vähättelee Dahomeyn keskeistä roolia afrikkalaisten eurooppalaisten kanssa käymässä orjakaupassa. Todellisuudessa Afrikan valtakunnat myivät yli miljoona ihmistä orjiksi vuosina 1670–1860.

Kun agojie-soturit palaavat Dahomeyhyn, kansa ottaa heidät vastaan sankareina ja kuningas Ghezo (John Boyega) ylistää heitä.

Elokuvan toinen päähenkilö on nuori Nawi, joka liittyy agojie-sotureihin, koska ei halua naimisiin vanhempiensa valitseman, itseään paljon vanhemman miehen kanssa. Nawi opiskelee agojieiden taistelutekniikoita ja hänen ja Naniscan välille muodostuu vahva side. Yhdessä naiset taistelevat Oyoa ja eurooppalaisten julmaa orjakauppaa vastaan.

The Woman King kuvattiin Etelä-Afrikassa, jonka upeisiin maisemiin elokuvan Dahomey rakennettiin.

Ympäristön autenttinen kuvaus onkin elokuvan parasta antia, ja myös Dahomeyn omaleimaista soturikulttuuria kuvataan onnistuneesti. Etenkin naissoturien armoton koulutus tekee vaikutuksen. Yhdessä kohtauksessa tulevat naissoturit muun muassa ryömivät tiheän piikkipensaikon läpi – kuten he todellisuudessakin tekivät.

Naissoturit tappoivat tuhansia

The Woman King hyökkäys.
© Moviestore Collection Ltd./Imageselect

Elokuva: Naissoturit taistelevat ylivoimaa vastaan

Kuningas Ghezon eliittirykmentti koostuu agojieiksi kutsutuista naissotureista. Elokuva sijoittuu vuoteen 1823, jolloin Dahomey pyrki irtautumaan Oyon valtakunnasta.

Dahomey uhrimenoja.
© Valentin Foulquier/Wikimedia Commons

Todellisuus: Naissoturit olivat itse raakoja alistajia

Dahomeyn sodassa Oyoa vastaan nimenomaan Dahomeyn naissoturit tunnettiin julmuudestaan. He tappoivat tuhansia sotavankeja ja harjoittivat ihmisuhrausta.

Elokuva kaunistelee raakaa totuutta

Elokuvan suurin heikkous on se, että se kuvaa dahomeylaisia hyveellisiksi oikeuden esitaistelijoiksi, jotka ovat moraalisesti sekä eurooppalaisten siirtolaisten että afrikkalaisten naapureidensa yläpuolella.

Kuvaus on kaukana totuudesta. Agojie-soturit tunnettiin laajalti julmuudestaan. He repivät vihollisiltaan sisälmykset elävältä, katkaisivat näiden kaulan ja iskivät näiden pään seipääseen pelotukseksi muille.

Taistelussa Whydahin kuningaskuntaa vastaan vuonna 1729 agojiet seivästivät 4 000 vihollissoturien päätä. He teloittivat vihollisiaan myös osana uskonnollisia uhrimenoja, ja historioitsijat ovat arvioineet, että Dahomeyssa uhrattiin vuosittain jopa 500 vankia.

Päähenkilö perustuu löyhästi todellisuuteen

The Woman King Nanisca.
© Moviestore Collection Ltd/Imageselect

Elokuva: Naiskenraali voittaa ylivoimaisen vihollisen

Elokuvan päähenkilö on kokenut sotapäällikkö Nanisca. Häntä kuvataan vankkumattomana orjuuden vastustajana ja ”pahan” Oyon valtakunnan pääasiallisena kukistajana.

Seh-Dong-Hong-Beh.
© Wikimedia Commons

Todellisuus: Päähenkilön esikuva on todellinen agojie-soturi

Naniscan hahmo perustuu löyhästi agojie-sotapäällikkö Seh-Dong-Hong-Behiin, joka johti 6 000 naissoturin armeijaa 1850-luvulla. Dahomeyn voitto Oyosta vuonna 1827 oli kuitenkin pitkälti miessoturien ansiota.

Nämä ikävät tosiseikat The Woman King sivuuttaa sujuvasti, kun se kuvaa agojie-sotureita orjuuden vastustajina. Todellisuudessa yksi agojie-sotureiden tärkeimmistä tehtävistä oli hankkia Dahomeyn kuninkaalle ympäröivistä heimoista vankeja myytäväksi orjiksi eurooppalaisille. Oyon kukistumisen jälkeen orjakauppa itse asiassa laajeni kuningas Ghezon aikana, eikä mikään viittaa siihen, että agojiet olisivat vastustaneet kuninkaansa toimia.

The Woman King maalaa agojieista silotellun ja totuudenvastaisen kuvan. Elokuvan agojiet ovat urheita sotureita ja oikeudenmukaisuuden ja kansansa vapauden puolustajia. Se on kaunis ajatus – sillä ei vain ole juuri mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

HISTORIAN TUOMIO: 3/6 TÄHTEÄ

Tre ud af seks stjerner