Elisabet-elokuvassa otetaan vapauksia

Elokuva-arvostelu: Elisabet 1580-luvulla Englannin kuningatar Elisabet kamppailee kruunustaan. Vihollisia ovat niin Espanjan kuningas kuin Englannin katolilaiset, jotka juonivat saadakseen valtaistuimelle katolisen.

Francis Walsingham (keskellä) oli Elisabetin lähimpiä neuvonantajia. Hän toimi kuningattaren vakoilupäällikkönä ja selvitti erinäisiä Elisabetia vastaan suunniteltuja salaliittoja.

Oliko Elisabet rakastunut Walter Raleighiin?

Kyllä ja ei! Nuori seikkailija kiehtoi häntä, mutta elokuvassa heidän suhdettaan ei kuvata todenmukaisesti. Raleigh oli Elisabetia 19 vuotta nuorempi, eikä heillä ollut fyysistä suhdetta. Sen sijaan
kuningatar kehotti monia hovinaisistaan suhteeseen Raleighin kanssa.

Olivatko katoliset niin raakoja kuin elokuva antaa ymmärtää?

Eivät! Yksi elokuvan monista historiallisista vääristelyistä on esittää järjestelmällisesti protestantit kärsivällisinä ja oikeudenmukaisina uhreina ja katoliset fanaattisina juonittelijoina.

Myös Elisabetin hallinto kidutti ja surmasi katolisia heidän uskonsa vuoksi, vaikkakin Elisabet oli paljon myötämielisempi kuin isänsä Henrik VIII. Sekä katoliset että protestantit joutuivat kokemaan vainoja kaikkialla Euroopassa, ja molemmat osallistuivat myös raakuuksiin. Uskonnoliset erimielisyydet eivät myöskään olleet ainoa syy Filip II:n hyökkäykseen. Hän hyökkäsi saarivaltiota vastaan pääasiassa lopettaakseen englantilaisten harjoittaman merirosvouksen ja heikentääkseen Englannin tukea Espanjan hallinnassa olevalle Hollannille.

Elisabet I (1533–1603) hallitsi maataan 44 vuotta. Hänen aikanaan Englannista tuli yksi Euroopan merimahdeista, mikä edisti myös Englannin siirtomaapyrkimyksiä Pohjois-Amerikassa.

Pelastiko Walter Raleigh Englannin Espanjan laivastolta?

Ei! Elisabetin neuvonantaja Walther Raleigh ei johtanut Englannin tulilaivoja keskelle Espanjan armadaa, kuten elokuvassa esitetään.

Tärkeässä taistelussa Espanjan laivastoa vastaan Raleigh ei myöskään ollut merillä. Se sijaan hän organisoi englantilaisten puolustusta maissa

Espanjan laivasto ei uponnut tulimeressä, kuten elokuvassa. Englantilais ten tulilaivat sytyttivät tuleen vain muutamia aluksia, mutta hyökkäys sai espanjalaiset paniikkiin. Voimakas myrsky hajotti espanjalaisalusten muodostelman, ja Englannin pienemmät ja nopeammat laivat pystyivät hyökkäämään eristyksiin joutuneisiin aluksiin ja ajamaan ne pois.

Kaikkiaan englantilaiset upottivat noin 50 espanjalaisten 130 aluksesta.