Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Matka kuuhun” syntyi tieteiskirjailijoiden, kuten Jules Vernen ja H. G. Wellsin, innoittamana.

© Collection Christophel/Star Film/Scanpix
Kulttuuri - Elokuvat

Avaruusseikkailusta tuli ensimmäinen hittifilmi

Kukaan ei ollut nähnyt mitään vastaavaa, kun Méliès ampui raketin Kuuhun elokuvassaan Matka kuuhun. Filmi oli valtaisa menestys.

Georges Mélièsin menestynein ­elokuva oli avaruusseikkailu Le voyage dans la lune eli Matka kuuhun, joka kuvattiin vuonna 1902.

Jules Vernen ja H. G. Wellsin tieteisromaanien innoittamassa elokuvassa joukko tähtitieteilijöitä nousee rakettiin, joka ammutaan suurella tykillä kohti Kuuta.

Laskeutuessaan raketti osuu kuu-ukkoa silmään. Sankarit näkevät Kuussa maapallon nousevan taivaalle, ja he kohtaavat Kuun asukkaita, joiden ­vangiksikin he ­joutuvat. He pääsevät kuitenkin pakoon ja ­palaavat rake­tilla Maahan.

Matka kuuhun oli aikansa teknisesti edistyksellisin elokuva, ja ihmiset eri puolilla maailmaa jonottivat päästäkseen näkemään sen.

Méliès käytti elokuvaa tehdessään monia erilaisia kuvaustekniikoita sekä apuvälineitä, kuten ramppia, jota pitkin ”Kuuta” työnnettiin lähemmäs kameraa raketin lähestyessä Kuun pintaa.

Lue myös:

Elokuvat

Ranskalainen taikuri keksi elävän kuvan

10 minuuttia
Aku Ankka natsina
Elokuvat

Katso elokuva: Aku Ankka natsina

2 minuuttia
Elokuvat

Walk of Fame saa jatkuvasti lisää tähtiä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota