American Gangsterissa on aito tunnelma

Elokuva-arvostelu: American Gangster: Gangsteri Frank Lucas nousee huumebisneksen nokkamieheksi New Yorkissa 1960-luvulla. Kun Lucas pidätetään, hän auttaa poliisia nappaamaan satoja huumekauppiaita ja korruptoituneita poliiseja.

Oliko Frank Lucas niin miellyttävä kuin elokuva hänet esittää?

Lähestulkoon! Niin elokuvan kuin tosielämänkin Frank Lucas oli ristiriitainen persoona. Hän oli häikäilemätön rikollinen, joka ei antanut armoa pettureille vaan raivasi kylmäverisesti tieltään kaikki uhat liiketoimintansa tieltä. Frank Lucas oli kuitenkin myös poikkeuksellisen hurmaava ihminen, josta monet pitivät hänen teoistaan huolimatta. Elokuvassa Lucasin pidättävä poliisi Richie Roberts ystävystyi gangsteripomon kanssa, ja he ovat ystäviä vielä 32 vuoden jälkeenkin. Kuva Frank Lucasista köyhiä mustia auttavana yhteiskunnan hyväntekijänä ei kuitenkaan ole todenmukainen.

Onko Robertsin hahmo kuvattu totuudenmukaisesti?

Ei! Elokuvassa Richie Roberts pidättää Lucasin, mutta todellisuudessa hänellä ei ollut suurta osaa tämän huumekytköksien selvittämisessä. Hän oli osa ryhmää, joka asetti Lucasille ansan, mutta ei ollut mukana tämän pidätyksessä tai Lucasin henkivartijoiden kapinassa. Kuva Robertsista herkkänä avioeroisänä ei myöskään pidä paikkaansa. Roberts oli naimaton, eikä hänellä ollut lapsia elokuvan tapahtumien aikaan.

Salakuljettiko Frank Lucas heroiinia sotilaiden ruumisarkuissa?

Kyllä! Lucas salakuljetti heroiinia Vietnamista amerikkalaissotilaiden arkuissa olevissa salalokeroissa. Lucas lahjoi sotilaita ja upseereita piilottamaan 12 kiloa heroiinia arkkuihin, joissa oli kaksoispohjat. ”Kuka etsisi heroiinia kuolleen sotilaan arkusta?” Lucas itse perusteli nerokasta salakuljetusmenetelmäänsä oikeudenkäynnissään. Kekseliään ratkaisun ansiosta Lucas saattoi tuoda heroiinia maahan joutumatta tekemisiin markkinoita valvovan mafian kanssa. Aivan kuten elokuvassa, ainoastaan alastomat naiset saivat käsitellä Lucasin maahantuomaa heroiinia. Naiset annostelivat Harlemissa sijainneessa asunossa heroiinin pienempiin pusseihin katumyyntiä varten. Alastomana he eivät pystyneet piilottamaan heroiinia vaatteisiinsa ja varastamaan sitä.