Alatriste kertoo romaanihenkilön tarinan

Elokuva-arvostelu: Alatriste: Espanjalainen sotilas Alatriste palaa vuonna 1622 kotiinsa Flanderissa käydystä sodasta. Madridissa Alatriste joutuu taistelemaan hovijuonitteluja ja sotilasvihollisia vastaan.

Viggo Mortensen näyttelee espanjalaista sotilasta Alatristea – kuvitteellista henkilöä, josta ei aiemmin ole tehty elokuvaa.

Oliko Diego Alatriste historiallinen henkilö?

Ei. Hän oli Artúro Pérez-Revertesin historiallisen romaanisarjan fiktiivinen päähenkilö.

Kävikö Espanja sotaa Flanderissa?

Kyllä. Espanja oli vuodesta 1568 käynyt sotaa monien flaamimaakuntien kanssa nykyisessä Belgiassa. Flaamit taistelivat irrottautuakseen espanjalaisten ylivallasta. Vuonna 1609 oli saavutettu aselepo, mutta sota puhkesi uudelleen vuonna 1621. Espanjalaisille oli tärkeä pitää kiinni Flanderista, koska alueella oli suuri strateginen merkitys valtataistelussa Ranskaa ja Englantia vastaan. Flaamimaakunnat muodostivat lisäksi tärkeän kauppalinnoituksen. Espanja kuitenkin menetti alueen vuoden 1648 rauhansopimuksessa, joka päätti 30-vuotisen sodan.

Oliko kaleerivankeus normaali rangaistus?

Kyllä. Kaleereja joutui yleensä soutamaan pienemmistä rikoksista, kuten ryöstöistä, maantierosvoudesta tai väkivallasta, josta ei langetettu kuolemantuomiota. Rangaistus oli tuohon aikaan kovimpia fyysisiä rangaistuksia. Sen kesto vaihteli mutta oli aina vähintään kaksi vuotta. Espanjassa kaleerivangiksi saattoi joutua aina vuoteen 1803 asti.

Merkitsikö tappio Rocroissa espanjalaisen imperiumin loppua?

Ei. Taistelu oli kuitenkin lähes 200 vuoteen ensimmäinen, jossa Espanja kärsi tappion, ja historioitsijat pitävät kukistumista lopun alkuna. Toukokuussa 1643 käydyllä taistelulla ei silti lyhyellä aikavälillä ollut suurta merkitystä, sillä espanjalaiset nousivat pian uudelleen. Rocroin tappion myötä Espanjan asema Euroopassa kuitenkin heikkeni, ja Ranskasta tuli Euroopan vahvin valtio.