Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mads Mikkelsen on aivan liian komea ja Alicia Vikander liian kaunis historiallisiin esikuviinsa verrattuna.

Kulttuuri - Elokuvat

A Royal Affair – muunneltua totuutta

Elokuva-arvostelu: A Royal Affair: Tanskan mielenvikaisen kuninkaan Kristian VII:n henkilääkäri Johann Friedrich Struensee kaappasi vallan ja vietteli kuningattaren. Elokuva käsittelee tapahtumia kuitenkin vapaudella.

Mestattiinko Struensee oikeasti?

Vallananastus ja suhde ­kuningatar Karoliina Matildaan veivät Johann Struenseen mestauspölkylle. Elokuva ei kuitenkaan kuvaa tapahtumia täysin todenmukaisesti. ­Ennen mestausta pyöveli ­nimittäin katkaisi Struenseen oikean käden, ja pään irrottaminen vaati kaikkiaan kolme iskua. Mestauksen jälkeen Struenseen ruumis kiinnitettiin niin sanottuun teilipyörään ja hakattiin neljään osaan, jotka jätettiin kaiken kansan nähtä­ville peräti kahden vuoden ajaksi.

Struensee ­menetti päänsä vuonna 1772.

Toteuttiko Struensee sijaishallitsi­jana ollessaan suuria uudistuksia, kuten elokuvassa esitetään?

Elokuvassa Struensee esitetään kansanmiehenä, joka halusi parantaa rahvaan elinoloja ja pyrki ­vaikuttamaan kuninkaaseen uudistusten aikaan­saa­miseksi. Struensee laatikin kabinettiministerinä ollessaan yli 2000 uutta lakia, jotka muun muassa toivat Tanskaan painovapauden, kielsivät kidutuksen ja uudistivat köyhäinhoidon. Lisäksi hän ajoi läpi mittavia säästöjä valtion budjettiin.

Struensee kuitenkin hankki uudistuksillaan paljon vaikutus­valtaisia vihollisia hovissa, ja hänen kuolemansa jälkeen kuninkaan äitipuoli, leskikuningatar Juliana Maria, kumosi käytännössä kaikki hänen toteuttamansa uudistukset.

Mitä mieltä olet elokuvasta? Kirjoita kommenttisi tähän!

Lue myös:

Kuninkaalliset

Saksalaislääkäristä tuli Tanskan yksinvaltias

12 minuuttia
Elokuvat

Ranskalainen taikuri keksi elävän kuvan

10 minuuttia
Elokuvat

Laulutaidoton diiva pahoinpiteli Mozartia

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota