Google Art Project
Roomalaiset juhlat.

Eliitin juhlissa kaikki oli mahdollista

Palava palatsi, hulluja hattuja ja 108 ruokalajin menu – hallitsijat ja hienosto ovat järjestäneet mitä uskomattomimpia juhlia kautta aikojen. Lue viidestä ikimuistoisimmasta tapauksesta.

PÄÄKAUPUNKI PALOI POROKSI

Thäis, Persepolis, Aleksanteri Suuri.

Kreikkalainen kurtisaani Thaïs oli kertoman mukaan ensimmäisenä sytyttämässä Persepolin palatsia tuleen.

© VTR/IMAGESELECT

Aleksanteri Suuri tuhosi kaupungin

Makedonian kuningas Aleksanteri Suuri valloitti vuosina 334–325 eaa. Persian valtakuntaa. Vuonna 331 eaa. joukot saivat vallattua jo pääkaupunki Persepoliin, ja käännekohdan jälkeen miehet olivat juhlatuulella.

Kaupunkia ryöstellessään Aleksanterin sotilaat löysivät pelkästään hallitsijan palatsista niin paljon kultaa ja hopeaa, että kreikkalaisen historioitsijan Diodoros Sisilialaisen mukaan sen kuljettamiseen tarvittiin 3 000 kamelia.

Voiton kunniaksi kuningas antoi uhrilahjoja jumalille ja järjesti sotilailleen kisoja. Lopulta riehakkaasti juopuneet kreikkalaiset keksivät polttaa koko palatsin.

”Soihtuja kerättiin paljon. Kuningas johti väkensä rellestämään juhliin kutsuttujen naissoittajien huilujen tahdissa ”, Diodorus Sisilialainen kirjoittaa.

Palatsista levinnyt tuli poltti lopulta koko kaupungin.

HERTTUA TAPPOI TANSSIJOITA

Bal des Artent, Kaarle VI, Baijerin Isabella.

Kuningattaren kerrotaan peittäneen tulen levitessä kuninkaan viitallaan ja pelastaneen näin hänen henkensä.

© Rijksmuseum

Naamiaiset päättyivät kuolemaan

Vuonna 1393 Ranskan kuninkaan Kaarle VI:n puoliso Isabella järjesti Pariisin linnassaan suuret naamiaiset.

Illan kohokohta oli kuuden karvaisiksi ”villimiehiksi”pukeutuneen ritarin tanssiesitys. Villimiehet olivat keskiajan Euroopassa myyttisiä, alkukantaisiksi kuvattuja hahmoja.

Hilpeä esitys päättyi kuitenkin traagisesti. Ritareiden pellava-asut oli sivelty pihkalla, jotta ”tekokarva” pysyisi kankaassa kiinni. Kun kuninkaan veli, Orleansin herttua, osui vahingossa soihtu kädessään yhteen tanssijoista, herkästi syttyvät materiaalit leimahtivat liekkeihin.

Tuli levisi nopeasti, ja neljä tanssijaa paloi kuoliaaksi.

Myös kuningas sai palovammoja. Hän oli nimittäin pukeutunut itsekin villimieheksi ja liittynyt vaivihkaa tanssiesitykseen yllättääkseen naamiaisvieraansa.

PÄIVÄKAUSIEN ROOLILEIKKI

Versaillesin palatsi, Peilisali, Ludvig XIV.

Peilisalia ei ollut vielä vuonna 1664, mutta se toimi sittemmin monien Aurinkokuninkaan hulppeiden juhlien näyttämönä.

© Shutterstock

Aurinkokuningas piti teemajuhlat

Ranskan kuningas Ludvig XIV, joka tunnetaan paremmin Aurinkokuninkaana, päätti vuonna 1664 järjestää juhlat, jollaisia ei ollut ennen nähty.

Toukokuun 7.–13. päivinä järjestetyn huvittelun tapahtumapaikkana oli kuninkaan metsästyslinnaa Versaillesia ympäröivä satumaisen upea puutarha.

Päiväkausien juhla oli ennalta suunniteltu ylenpalttinen esitys, eräänlainen roolipeli, jossa kuningas itse esitti pääroolia lumotun saaren vankina.

Hulppean roolileikin rekvisiittana nähtiin muun muassa seitsemän metriä pitkät kultaiset hevosvaunut, hevosia, joiden valjaat oli koristeltu kullalla ja jalokivillä, paimenten tanssiesityksiä, balettia ja ilotulitusta – sekä karhu, elefantti ja kameli.

Juhlien kohokohtana näytelmän sankaritar lipui pois puutarhan tekojärven halki mekaanisen valaan kuljettamana.

YLENPALTTISET SYÖMINGIT

Manchu Han, Xuanye, Keisari Kangxi.

Keisari Kangxin juhlien rekonstruoitu menu on katettu näytteille Hongkongin Tao Heung -museoon.

© Cara Chow (Charlotte1125)/Wikimedia Commons

Keisari juhli syntymäpäiviään sian aivoilla ja merimakkaroilla

Keväällä 1714 Kiinan keisari Kangxi täytti 60 vuotta. Juhlan kunniaksi ja vaurauttaan esitelläkseen hän kutsui lähes kolmetuhatta yli 65-vuotiasta merkkimiestä valtaviin syöminkeihin, joilla tarjoiltiin ainakin 108 ruokalajia.

Vieraat herkuttelivat muun muassa grillatulla apinalla, merimakkaralla, haudutetuilla karhunkäpälillä, maitoporsaalla ja höyrytetyllä kamelin kyttyrällä sekä sian aivoista, silkkiäistoukista ja kilpikonnista valmistetuilla keitoilla.

Raaka-aineisiin oli panostettu – porsaat oli lihotettu kaurapuurolla ja karhuntassuiksi kelpuutettiin vain mustan, keväällä ammutun karhun etukäpäliä, sillä ne olivat rasvaisimmat ja maukkaimmat.

Menua on sittemmin jäljitelty kiinalaisissa ravintoloissa ympäri maailman, pienemmässä mittakaavassa tosin.

LINTUHÄKKI PÄÄHINEENÄ

Salvador Dali, surrealismi, lemmikkieläin.

Surrealistinen taiteilija Salvador Dali oli itseoikeutettu vieras Rotschildien absurdeissa juhlissa.

© Library of Congress

Hienosto hullutteli hatuilla

”Smokki, pitkä iltapuku ja surrealistinen päähine” – näin kuului ökyrikkaan Marie-Hélène de Rothschildin joulukuussa 1972 perheen linnassa Ranskassa järjestämien juhlien pukukoodi.

Kutsun teksti oli painettu peilikuvana, mikä enteili luvassa olevan jotain poikkeuksellista.

Juhlat ylittivätkin villeimmätkin odotukset. Palvelijat tarjoilivat kissa-asuissa ruokaa, joka oli aseteltu alastomien, ruusuilla koristellulla pöydällä makaavien mallinukkien päälle.

Pöydät oli koristeltu täytetyillä kilpikonnilla ja lautaset päällystetty turkiksella.

Vieraana oli muun muassa Audrey Hepburn, jolla oli päässään täytetyillä linnuilla koristeltu lintuhäkki. Erikoisimpien päähineiden joukossa nähtiin myös hirven pää sarvineen sekä suuri silinteri, johon oli kiinnitetty muun muassa puolet kasvoista peittävä Mona Lisa -naamio.