Shutterstock
British Museumin muumioita

British Museum pitää nyt sanaa ”muumio” loukkaavana

British Museumissa on alettu kiinnittää huomiota korrektiin kielenkäyttöön. Museo ei enää aio käyttää muumiota tarkoittavaa ”mummy”-sanaa, sillä se voi loukata muinaisia egyptiläisiä.

Lontoon British Museum ei aio enää käyttää sanaa ”mummy” eli ”muumio” museon noin 140 muumion näyttelyjen yhteydessä. Museon muumiokokoelma on maailman suurin Kairon ulkopuolella.

Museon tiedottajan mukaan sana on ”loukkaava muinaisille egyptiläisille” ja ”epäinhimillistää” kuolleita ihmisiä.

Sen sijaan museo käyttää jatkossa muumioista termejä ”muumioidut ihmiset” ja ”muumioidut jäännökset”.

Mallia muista museoista

British Museum ei ole ensimmäinen brittimuseo, joka pyrkii eroon vanhasta termistä. Vuonna 2021 Newcastlen Great North Museum päätti olla enää kutsumatta muumioksi kokoelmiensa Irtyru-nimistä muumioitua naista noin 600-luvulta eaa.

British Museumin muumioita

British Museumin kokoelmissa on yli 140 muumiota sekä lukuisia muita esineitä muinaisesta Egyptistä.

© Shutterstock

Kuraattori Jo Andersonin mukaan muutos oli tarpeen, koska muumio-sana ”luo assosiaatioita kauheisiin hirviöihin, kiitos lukemattomien B-luokan elokuvien”. Sana heikentää siten muumioiden inhimillisyyttä, Anderson selitti vuonna 2021.

British Museum kuitenkin korostaa, että museo ei ole luopunut sanasta kokonaan vaan pidättäytyy ensisijaisesti käyttämästä sitä uusissa näyttelyissä.

Museon mukaan muumio-sanaa käytetään edelleen eri puolilla museota ja sen nettisivuilla.

Sana juontuu arabiasta

Sana muumio tulee arabiankielisestä sanasta mumiya, joka tarkoittaa vahaa tai tarkemmin sanottuna bitumia, raakaöljyn mustanruskeaa sivutuotetta, jota muinaiset egyptiläiset käyttivät muumiointiprosessissa. Sana muokkautui englannin kielessä ”mummyksi” 1600-luvulla.

Sanan alkuperä on toinen syy siihen, miksi yhä useammat brittimuseot haluavat luopua sen käytöstä. Se muistuttaa ikävästi Britannian siirtomaamenneisyydestä, British Museumin edustaja selitti Daily Mail -lehdelle.

Paul Dominique Philippoteaux’n maalaus Egypti

Britit kaivoivat Egyptistä esiin lukuisia muumioita ja veivät niitä maasta vuosina 1882–1956, jolloin Britannia käytännössä hallitsi Egyptiä.

© Paul Dominique Philippoteaux

Museo ei kuitenkaan ole pitänyt ongelmallisena sitä, että suurin osa British Museumin tuhansista esineistä on ryöstetty alkuperäismaistaan Britannian siirtomaaimperiumin aikana.

Huolimatta lukemattomista vaatimuksista ja pyynnöistä hallituksilta, arkeologeilta ja tutkijoilta ympäri maailmaa British Museum on toistaiseksi kieltäytynyt käytännössä kaikista kehotuksista palauttaa esineitä niiden alkuperäismaihin. Museo ei reagoinut esimerkiksi 2 500 arkeologin vuonna 2022 allekirjoittamaan vetoomukseen Rosettan kiven palauttamisesta Egyptiin.