Yli 50 000 vuotta sitten elänyt sudenpentu on hämmästyttävän hyvin säilynyt.

Kullankaivajat tekivät erittäin harvinaisen löydön: ikivanhan sudenpennun, jolla on vielä jäljellä turkkia ja lihaskudosta.

Koskaan aiemmin ei ole löydetty jääkauden aikaista muumioitunutta sutta.

Pohjois-Kanadassa sijaitseva Klondike tunnetaan erityisesti sieltä 1800-luvun lopulla tehdyistä suurista kultalöydöistä. Nyt sieltä on ikiroudasta paljastunut aivan toisenlainen aarre: kullankaivajat löysivät Dawsonin kaupungin läheltä muumioituneen sudenpennun ja karibunvasan.

Tutkijat ovat innoissaan

Eläimet lähetettiin tutkijoille, jotka päättelivät niille tekemänsä radiohiilianalyysin perusteella, että jäännökset ovat yli 50 000 vuotta vanhoja eli viimeisimmän jääkauden (noin 115 000–9 600 eaa.) ajalta. Iästään huolimatta niillä on edelleen jäljellä turkkia, ihoa ja lihaskudosta, mikä on harvinaista näin vanhoilla eläinten jäännöksillä.

”Tietääksemme tämä on ainoa löydetty muumioitunut susi jääkaudelta”, kertoi Grant Zazula, paikallinen paleontologi. Zazula on innoissaan:

”Olemme usein olleet vähän kateellisia kollegoillemme Siperiassa, kun sieltä vaikuttaa löytyvän uusi mammutin muumio joka kesä.”

Bakteereja etsitään

Jotta eläimet ovat säilyneet näin hyvin, niiden on täytynyt menehtyä ja hautautua nopeasti, esimerkiksi jäädä maanvyöryn alle. Jäännöksille tehdään dna-testit, jotta nähdään eläinten mahdollinen sukulaisuus nykyeläinten kanssa, ja niistä toivotaan löytyvän myös muinaista bakteerikantaa.