Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yli 4 000 vuotta sitten maksettiin kirveillä ja rannerenkailla

Länsi-Euroopassa tehtyjen kaivausten perusteella esivanhemmillamme oli jo 5 000 vuotta sitten oma ”euronsa”, joka kävi niin Puolassa, Sveitsissä kuin Saksassakin.

Helena Motycková

Kirveenterät ja rannerenkaat ovat yleisimpiä pronssikauden löytöjä. Yli sata pronssikautista esinettä läpi käyneet hollantilaiset tutkijat uskovat löytäneensä yli neljätuhatta vuotta vanhan eurooppalaisen yhteisvaluutan.

Tanskasta, Puolasta, Tšekistä, Saksasta, Ranskasta, Itävallasta ja Sveitsistä löydetyt esineet ovat hyvin samankaltaisia, kertoi apulaisprofessori Maikel Kuijpers Leidenin yliopistosta:

”Esihistoriallisella ajalla näitä esineitä käytettiin kuten euroja. Esineet olivat vakioituja niin muodoltaan kuin painoltaan, ja niitä käytettiin aikoinaan maksuvälineenä rahan tapaan.”

Pronssisia kirveenteriä ja keskenään samankaltaisia pronssirenkaita on monissa Länsi-Euroopan museoissa.

© Maikel Kuijpers

Esihistoriallisena aikana ei ollut vaakoja, joilla punnita maksuvälineitä, mutta hollantilaistutkimuksen mukaan 70 prosenttia tutkituista pronssikauden renkaista painoi silti niin lähelle 195:tä grammaa, että eroa ei voinut havaita vain kädessä punnitsemalla.

Vasta myöhemmin – pronssikauden keskivaiheilla – kehitettiin tarkempia punnitusmetelmiä.

”Tuolta ajalta on löydetty ohuita pronssisia tankoja, joista murrettiin palanen, jotta juuri oikea määrä pronssia vaihtoi omistajaa”, Kuijpers selittää.

Tutkijoiden mukaan pronssikaudelta löydetyt hämmästyttävän samankaltaiset kirveenterät ja rannerenkaat viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että niitä on käytetty maksuvälineinä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota