Viikinkialueelta kaivettiin esiin Odinin temppelin jäännökset

Tanskasta Riben läheltä on kaivettu arkeologian harrastajien vinkin perusteella esiin ainutlaatuisen kulttipaikan jäännökset. Löytöä pidetään Tanskassa erittäin merkittävänä.

Kaivausalue kattaa tällä hetkellä noin 2 000 m², mutta todennäköisesti se suurenee vielä merkittävästi.

© Konstantinos Alexiou, Museet på Sønderskov

Tanskalaiset arkeologit ovat kaivaneet esiin esikristillisen pyhäkön jäännökset. Museotarkastaja ja kaivausten johtaja Lars Grundvad kutsuu sensaatiomaista löytöä ”yhdeksi merkittävimmistä rautakauden aikaisista löydöistä Tanskassa”.

Ensimmäiset vihjeet temppelistä saatiin helmikuussa 2018, kun arkeologian harrastajien ryhmä ”Team Rainbow Power” tutki peltoa Fæstedissä Riben lähellä metallinilmaisimilla.

Sama ryhmä oli kaksi vuotta aiemmin löytänyt Tanskan tähän asti suurimman viikinkien kulta-aarteen, ns. Fæstedin aarteen, hieman yli kahden kilometrin päästä paikasta, jossa heidän metallinilmaisimensa nyt alkoivat piipata.

Nyt maasta löytyi muun muassa keihäänkärkiä. Ryhmä ilmoitti löydöstä Sønderskovn museolle, joka käynnisti paikassa arkeologiset kaivaukset.

Klikkaa piirrosta ja katso, mitä arkeologit ovat löytäneet:

Muistuttaa ruotsalaista viikinkitemppeliä

Kaivauksissa paljastui valtavasti esineitä: yli 50 peistä ja keihästä, kaksi taipunutta miekkaa ja kultaesineitä. Kaikki löydöt olivat rakennuksen raunioissa. Rakennus on arkeologien mukaan ilmeisesti toiminut pyhäkkönä rautakaudella ajalla 150–450 jaa.

Temppelin rakenne ja tapa, jolla keihäät oli isketty maahan kahden tolpan ympärille, muistuttavat paljon suurta ruotsalaista rautakauden temppeliä Uppåkrassa Lundissa.

Odinille uhrattiin aseita

Useimmat löydetyt peitset ja keihäät on poltettu, todennäköisesti uhrauksissa. Odin kuvataan yleensä keihään kanssa, joten temppeli saattaa olla hänelle pyhitetty.

Arkeologien arvion mukaan kaivaukset jatkuvat vielä useita vuosia.

Kaivausten johtaja Lars Grundvad tietää, että työtä riittää vielä moneksi vuodeksi.

© Flemming Fabriciussen

Kaivausten johtaja Lars Grundvad tietää, että työtä riittää vielä moneksi vuodeksi.