Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaivausalue kattaa tällä hetkellä noin 2 000 m², mutta todennäköisesti se suurenee vielä merkittävästi.

© Konstantinos Alexiou, Museet på Sønderskov
Kulttuuri - Arkeologia

Viikinkialueelta kaivettiin esiin Odinin temppelin jäännökset

Tanskasta Riben läheltä on kaivettu arkeologian harrastajien vinkin perusteella esiin ainutlaatuisen kulttipaikan jäännökset. Löytöä pidetään Tanskassa erittäin merkittävänä.

Tanskalaiset arkeologit ovat kaivaneet esiin esikristillisen pyhäkön jäännökset. Museotarkastaja ja kaivausten johtaja Lars Grundvad kutsuu sensaatiomaista löytöä ”yhdeksi merkittävimmistä rautakauden aikaisista löydöistä Tanskassa”.

Ensimmäiset vihjeet temppelistä saatiin helmikuussa 2018, kun arkeologian harrastajien ryhmä ”Team Rainbow Power” tutki peltoa Fæstedissä Riben lähellä metallinilmaisimilla.

Sama ryhmä oli kaksi vuotta aiemmin löytänyt Tanskan tähän asti suurimman viikinkien kulta-aarteen, ns. Fæstedin aarteen, hieman yli kahden kilometrin päästä paikasta, jossa heidän metallinilmaisimensa nyt alkoivat piipata.

Nyt maasta löytyi muun muassa keihäänkärkiä. Ryhmä ilmoitti löydöstä Sønderskovn museolle, joka käynnisti paikassa arkeologiset kaivaukset.

Klikkaa piirrosta ja katso, mitä arkeologit ovat löytäneet:

Muistuttaa ruotsalaista viikinkitemppeliä

Kaivauksissa paljastui valtavasti esineitä: yli 50 peistä ja keihästä, kaksi taipunutta miekkaa ja kultaesineitä. Kaikki löydöt olivat rakennuksen raunioissa. Rakennus on arkeologien mukaan ilmeisesti toiminut pyhäkkönä rautakaudella ajalla 150–450 jaa.

Temppelin rakenne ja tapa, jolla keihäät oli isketty maahan kahden tolpan ympärille, muistuttavat paljon suurta ruotsalaista rautakauden temppeliä Uppåkrassa Lundissa.

Odinille uhrattiin aseita

Useimmat löydetyt peitset ja keihäät on poltettu, todennäköisesti uhrauksissa. Odin kuvataan yleensä keihään kanssa, joten temppeli saattaa olla hänelle pyhitetty.

Arkeologien arvion mukaan kaivaukset jatkuvat vielä useita vuosia.

Kaivausten johtaja Lars Grundvad tietää, että työtä riittää vielä moneksi vuodeksi.

© Flemming Fabriciussen

Kaivausten johtaja Lars Grundvad tietää, että työtä riittää vielä moneksi vuodeksi.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota