Veteen vajonnut egyptiläiskaupunki on täynnä aarteita

Yksi muinaisen Egyptin tärkeimmistä kaupungeista löytyi vuonna 2000 merestä 45 metrin syvyydestä. Kaupunki on suoranainen kultakaivos arkeologeille, jotka ovat nyt tehneet sieltä uusia merkittäviä löytöjä.

Temppelin suuret pylväät edustavat klassista kreikkalaista tyyliä.

Sukeltajat löysivät uponneen egyptiläiskaupungin, Herakleionin, tutkimuksissa osia suuresta temppelistä, runsain määrin muun muassa koruja ja kolikoita sekä jäännöksiä ilmeisesti seremonioissa käytetystä veneestä.

Vesi valtasi suurkaupungin

Kreikkalaisen tarusankari Herakleen mukaan nimetty Herakleion oli vilkas suurkaupunki Niilin suulla Pohjois-Egyptissä.

Vuodesta 200 eaa. lähtien sitä kuitenkin piinasivat hyökyaallot ja merenpinnan nousu, jotka johtivat tulviin ja nakersivat kaupungin perustaa. Noin vuonna 700 koko varhainen kaupunki oli joutunut kokonaan veden alle.

Arkeologit ovat löytäneet kaupungista muun muassa tämän kultaisen korvakorun.

Temppeleitä ja aarteita veden alla

Herakleion makaa nyt 45 metrin syvyydessä, ja se löytyi vuonna 2000. Siitä lähtien sieltä on tehty paljon merkittäviä löytöjä. Viimeisissä kaksi kuukautta kestäneissä tutkimuksissa arkeologit kuvasivat merenpohjaa selvittääkseen, mitä sen alle oli mahdollisesti hautautunut.

He löysivätkin suuren egyptiläisen temppelin kivisiä pylväitä sekä läheltä pienemmän kreikkalaisen temppelin. Se on todennäköisesti ollut kreikkalaisten matkailijoiden tai siirtolaisten käytössä.

Lisäksi löytyi muun muassa kauniita kulta- ja jalokivikoruja sekä osia egyptiläisestä veneestä, joka on ollut noin 13 metriä pitkä ja 5 metriä leveä ja jota on arkeologien mukaan käytetty seremoniallisiin tarkoituksiin.