Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oranssi helmi, jonka kaltaisilla egyptiläiset naiset koristivat hiuksiaan.

Kulttuuri - Arkeologia

Vesi muutti egyptiläisen joukkohaudan mutakuopaksi

Arkeologit ovat löytäneet ainutlaatuisen joukkohaudan muinaisen Egyptin ajoilta. Tulvat ovat pelastaneet sen haudanryöstäjiltä, mutta toisaalta arkeologit joutuvat nyt napaansa myöten veteen.

Niilin lähellä olevan kivilouhoksen lähistöltä löytynyt hauta sisältää 50–60 muinaisen egyptiläisen maalliset jäännökset. Hauta löydettiin kaksi vuotta sitten, mutta sinne pulppuaa vettä luonnon lähteestä, mikä on pitkittänyt kaivauksia.

Vedenpintaa yritetään pitää alhaalla pumpppaamalla, mutta arkeologien on silti vaikeaa löytää mitään mudasta. Löytöjen tekemiseksi maa-aines on pakko valuttaa siivilän läpi.

Löytöjen joukossa vauvojen sarkofageja

"Teemme töitä eräänlaisessa ihmisjäännösten liemessä. Veden läpi ei näe, joten töitä on tehtävä tunnustelemalla”, arkeologi John Ward selitti tilannetta Live Science -sivustolle.

Hauta sijaitsee viisi metriä maanpinnan alapuolella, ja hankaluuksista huolimatta arkeologit ovat saaneet selville muun muassa sen, että se peräisin vuoden 1500 eaa. tienoilta. Kaivauksissa on löydetty muun muassa kolme lasten sarkofagia.

Joukkohauta on arvoitus

Kaikki alueen muut muinaiset haudat ovat joutuneet haudanryöstäjien kynsiin, joten nyt kaivettava hauta on ainutlaatuinen ja se voi antaa paljon tärkeää tietoa tavallisten egyptiläisten elämästä.

Haudatut miehet ovat todennäköisesti työskennelleet kivilouhoksella ja haudassa lepäävät myös heidän vaimonsa ja lapsensa. Sitä ei vielä tiedetä, miksi samassa haudassa on näin monta vainajaa, sillä näin suuret joukkohaudat olivat muinaisessa Egyptissä hyvin harvinaisia.

Oranssi helmi, jonka kaltaisilla egyptiläiset naiset koristivat hiuksiaan.

Lue myös:

Arkeologia

Outo luukehä on 25 000 vuotta vanha

3 minuuttia
Keramiikka-astiat iänmääritys arkeologia
Arkeologia

Muinaiset ruuanjäämät auttavat ratkaisemaan arkeologisen ongelman

2 minuuttia
Heetit luuranko kaivaukset
Arkeologia

Hautalöytö voi tarjota uutta tietoa arvoituksellisesta muinaiskansasta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota