Vanhan mielisairaalan alta löytyi 7 000 ruumista

Yliopistosairaalan alueelta Mississippistä on löydetty maatutkalla 7000 maahan haudattua ruumista. Paikalla oli 160 vuotta sitten mielisairaala.

Entisen mielisairaalan paikalta Mississippistä on löydetty maatutkan avulla 7 000 maahan haudattua ruumista.

© The University of Mississippi Medical Center

Vuosina 1855–1935 paikalla, missä nykyään on Mississippin yliopistollinen sairaala, sijaitsi osavaltion mielisairaala ”Mississippi State Insane Hospital”.

Sairaalan toiminta-aikana sinne suljettiin yhteensä jopa 35 000 ihmistä.

Mississippiläinen The Clarion-Ledger kertoo, että joka viides potilas kuoli esimerkiksi krooniseen ripuliin tai ”hermojen uupumiseen”.

Arkut ovat huomattavan kapeita

Jo aikoinaan mielisairaalaa verhosi synkkä tunnelma, jonka alueella tehdyt maatutkatutkimukset ovat herättäneet jälleen eloon.

Arkeologit arvelevat tutkimusten perusteella, että noin 80 000 m2:n laajuiselle sairaala-alueelle on haudattu noin 7 000 ruumista.

Ruumiiden suuri määrä on hätkähdyttävä, ja lisäksi tutkijat ovat ihmetelleet arkkujen huomattavaa kapeutta. Se saattaa tosin johtua siitä, että aikojen kuluessa arkut ovat painuneet kasaan maan painosta.

Ruumiit on haudattu huomattavan kapeissa puuarkuissa.

© The University of Mississippi Medical Center

Ruumiista voidaan saada tietoa ajan oloista

Nyt pohditaan kiivaasti jatkotoimia, sillä ruumiiden ylöskaivaminen ja uudelleen hautaaminen voi käydä erittäin kalliiksi. Asiantuntijoiden mukaan puhutaan jopa noin 21 miljoonasta dollarista.

Antropologian professori Molly Zuckerman kertoi Live Sciencelle, että ylös kaivetuista ruumiista voitaisiin saada arvokasta ja ainutlaatuista tietoa tuon ajan ihmisten terveydestä ja sairauksista.

Mississippin yliopisto suunnittelee kaivavansa ainakin osan ruumiista ylös ja perustavansa paikalle yleisölle avoimen muistopuiston.