Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority
Kädenjälki vallihauta Jerusalem

Vallihaudasta löytyi mystinen kädenjälki

Arkeologit löysivät Jerusalemin vanhankaupungin kaivauksissa jotain erikoista: vallihaudassa oli mahdollisesti jopa tuhat vuotta vanha, kiveen hakattu kädenjälki.

Israelilaiset arkeologit ovat tehneet laajoja kaivauksia Jerusalemin vanhalla kaupunginmuurilla ja vallihaudassa. Kaivausten johtajan Zubair Adawin mukaan Jerusalemin vanhaa kaupunkia ympäröivä vallihauta voidaan ajoittaa yli tuhannen vuoden taakse 900-luvulle tai jopa varhaisemmaksi.

Kaivauksissa on saatu uutta tietoa kaupungin vanhasta vallihaudasta ja muureista, jotka olivat tärkeitä kaupungin puolustukselle, mutta yhdelle varsin erikoiselle löydölle tutkijoilla ei ole selitystä: Vallihaudan yhteen kiviseen seinään oli hakattu kädenjälki.

”Symbolisoiko se jotakin? Osoittaako se jotain tiettyä paikkaa? Vai onko se vain jokin vanha pila? Aika näyttää”, arkeologit kertoivat lehdistölle.

Kädenjälki vallihauta Jerusalem

Kuvasta näkyy, että kiveen hakattu käsi vastaa kooltaan oikeaa ihmiskättä.

© Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority

Vallihauta ei pelastanut kaupunkia

Toisin kuin Euroopasta tunnetut vallihaudat Jerusalemia ympäröivä vallihauta ei ollut aikoinaan täytetty vedellä. Leveän kaivannon tehtävä oli hankaloittaa vihollisen piirityskoneiden tuomista muurille.

Siksi kädenjälkeä ei välttämättä olekaan tehty vallihaudan seinään silloin, kun kaivanto on alun perin kaivettu, vaan se voi olla esimerkiksi jonkun ristiritarin tekemä. Ensimmäisellä ristiretkellä vuonna 1099 ristiritarien armeija piiritti Jerusalemia viisi viikkoa, ennen kuin se onnistui ylittämään vallihaudan ja valtaamaan kaupungin, jota muslimit ja juutalaiset kiivaasti puolustivat.