Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ötzi oli noin 46-vuotias, kun hänet tapettiin ja jätettiin vuorille, jossa hänen ruumiinsa pian jäätyi.

© Ritzau Scanpix
Kulttuuri - Arkeologia

Uusi tutkimus: Ötzin valtimot olivat kovettuneet

Jollei ”jäämies” Ötzi olisi kuollut nuolenosumaan noin 5 300 vuotta sitten, hän olisi mahdollisesti menehtynyt valtimonkovettumataudin seurauksiin myöhemmin elämässään.

Jäämuumio Ötzillä oli valtimonkovettumia muun muassa kolmessa kohdassa sydämen alueella sekä kaulavaltimoissa.

Valtimonkovettumat löydettiin 5 300 vuotta sitten eläneelle Ötzille tehdyillä uusilla CT-kuvauksilla, kertovat Bolzanossa sijaitsevan Etelä-Tirolin arkeologisen museon tutkijat lehdistötiedotteessa.

Ötzillä oli ehkä geneettinen alttius sairaudelle

Tutkimus vahvistaa Ötzille tehtyjen aiempien tutkimusten tuloksia, joiden mukaan hänellä oli perinnöllistä alttiutta sydän- ja verisuonitaudeille.

Valtimonkovettumat olisivat tutkijoiden mukaan voineet myöhemmin aiheuttaa hengenvaarallisia veritulppia, jollei Ötziä olisi tapettu noin 46 vuoden iässä.

Todennäköisesti valtimonkovettumat johtuivat pikemminkin geneettisistä syistä kuin Ötzin elämäntavoista. Vaikkakin Ötzi ilmeisesti söi esimerkiksi paljon lihaa, hän eli aktiivista ja liikkuvaista elämää eikä ollut liikapainoinen.

Perimä vai elämäntavat?

Ötzin tapaus vahvistaa muiden, antiikin ajan ja muinaisen Egyptin muumioiden tutkimusten perusteella tehtyjä johtopäätöksiä. Niiden perusteella perimä saattoi jo muinoin vaikuttaa alttiuteen valtimonkovettumille ja sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimukset auttavat nykylääketiedettä, joka yrittää selvittää, missä määrin sydän- ja verisuonitaudit johtuvat perimästä ja missä määrin elämäntavoista.

Kaksi vaeltajaa löysi Ötzin vuonna 1991 Alpeilta.

© Ritzau Scanpix

Lue myös:

Arkeologia

Tutkijat perehtyivät Ötzin viimeiseen ateriaan

2 minuuttia
Arkeologia

Miksi jäämies Ötzillä oli tatuointeja?

1 minuuttia
Arkeologia

Maailman vanhin lumikenkä kuului Ötzin esivanhemmille

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota