Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

Magnetismi vahvistaa Raamatussa mainitun tuhon

Arkeologit voivat hyödyntää magnetismia tehdessään kaivauksilla iänmäärityksiä. Menetelmä muistuttaa vuosirengasajoitusta, ja sillä on vahvistettu jo yksi Raamatun kertomus.

Maapallon magneettinen pohjoisnapa ja etelänapa siirtyvät hieman ajan mittaan. Nyt arkeologit voivat hyödyntää napojen sijaintia eri aikoina kaivaustensa ajoittamiseen.

Israelilaiset asiantuntijat ovat analysoineet 17:n palaneen israelilaisen muinaiskaupungin tuhkan magneettisia jäänteitä. He ajoittivat maakerroksia tutkimalla, missä pohjoisnapa magneettisten jäännösten perusteella paloajankohtana sijaitsi.

Yoav Vaknin Tel Avivin yliopistosta kertoo, mihin hänen kollegansa käyttivät uutta ajoitusmenetelmää:

”Magneettikenttien voimakkuuden ja suunnan yhtäläisyyksien ja erojen perusteella voimme joko vahvistaa tai kumota hypoteeseja, joiden mukaan tietyt kaivauspaikat poltettiin samojen sotaretkien aikana.”

VIDEO: Näin magneettinen ajoitus toimii

Video

Goljatin kotikaupunkia tutkittiin

Uuden tekniikan avulla arkeologit voivat todistaa, että Raamattu puhuu ajoittain totta – esimerkiksi kertoessaan kuningas Hasaelin tuhonneen filistealaisten Gatin kaupungin, josta Goljat-jättiläinen ehkä oli kotoisin. Tuhka paljastaa tuhon tapahtuneen noin vuonna 830 eaa.

Toisaalta Raamattu osuu harhaan kertoessaan Tel Rehovin, Tel Zavitin ja Horvat Tevetin kaupunkien tuhoamisesta.

Raamatun mukaan Aram-Damaskoksen kuningas Hasael hyökkäsi myös näihin kaupunkeihin, mutta tuhka-analyysin perusteella ne poltettiin jo 70–100 vuotta aikaisemmin – mahdollisesti Egyptin faraon Shoshenk I:n käskystä.