Pedro Andrade

Uusi tekniikka kertoo, kuka kuoli muinoin tsunamiin

Kivikauden luuranko johti tutkijat uuden menetelmän jäljille. Nyt vanhoista luista etsitään leviä ja loisten munia.

Mikä tappoi kivikaudella noin 5 000 vuotta sitten miehen Chilessä Copacan maakunnassa? Oikeuslääkäreillä ja historioitsijoilla ei ollut paljon eväitä asian selvittämiseksi.

Silmäkuoppien luun reikäisyys viiitasi siihen suuntaan, että mies oli syönyt loisia sisältäneitä merieläimiä, mikä oli aiheuttanut hänelle vakavan anemian.

Havainto antoi oikeuslääkäreille idean: ehkä mies oli hukkunut. Vastaus saattoi piillä luuytimessä, koska kun ihminen hukkuu, keuhkot täyttyvät vedellä ja esimerkiksi mikroskooppiset piilevät voivat levitä keuhkoista muualle elimistöön. Ne voivat tunkeutua jopa uhrin luuytimeen.

Tavalliset kemialliset analyysit voivat tuhota arvokkaa vanhat luut, joten tutkijoiden oli pakko kehittää uusi hellävaraisempi keino levien, sienten ja loisten munien paljastamiseen ikivanhoista luista.

Kivikauden miehen luista löytyi tämä yksisoluinen levä, mikä on selkeä johtolanka siitä, että mies todennäköisesti hukkui.

© Stephen Bates/Andrade et al.

Elämä rannikolla oli karua

”Olemme keksineet aivan uuden tavan tehdä asioita”, riemuitsee Southamptonin yliopiston meren ja maan tutkimuskeskuksen professori James Goff.

”Tämä voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin, kuinka ankaraa elämä oli rannikolla esihistoriallisena aikana”, Goff selittää.

Tutkijaryhmä toivoo nyt, että uudella menetelmällä voitaisiin tutkia rannikkoalueiden joukkohautoja hukkuneiden vainajien löytämiseksi. Menetelmä voisi auttaa paljastamaan tsunamien kaltaiset muinaiset luonnonkatastrofit.